Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POVEĆAVA RIZIK OD TROMBOZE: Popularno piće može biti opasno, evo ko i kad ne sme nipošto da ga pije

Autor Jasmina Glišić

Kafa može da ima različito dejstvo na zgrušavanje krvi - kod nekog pozitivno, a kod nekog negativno. Evo zašto!

 da li kafa izaziva trombozu.jpg Izvor: Shutterstock

Zgrušnjavanje krvi je vitalno važna funkcija u organizmu, ali kada se ugrušci stvaraju bez dobrog razloga poput povrede, govorimo o trombozi. Nju izazivaju loše životne navike kao što su nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost, ali i neka izmenjena stanja organizma - trudnoća, gojaznost ili bolest.

Gušća krv može biti izazvana i dehidratacijom tela, a nju potpomažu i napici kao što je kafa. Kofein može da poveća rizik od nastanka ugruška, pokazala su neka istraživanja, ukoliko dođe do ukrštanja sa još nekim faktorima rizika.

Tako je utvrđeno da naporni fizički treninzi, udruženi sa dejstvom kofeina pre početka vežbanja, pojačavaju koagulaciju krvi i povećavaju verovatnoću za nastajanje tromba.

 tromboza.jpg Izvor: Shutterstock

"To se ne odnosi na zdrave ljude", objašnjava dr Monika Vaserman. "U istraživanju su učestvovali muškarci koji su već imali lošije kardiovaskularne markere - visok krvni pritisak i visok holesterol ili su bili pušači."

Kod zdravih osoba kafa može da, čak, snizi rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Važno je da se pije u umerenim količinama - ne više od jedne do dve šoljice dnevno.

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije