Visok krvni pritisak predstavlja vodeći faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a hipertenzija je poznata i kao "tihi ubica". Povezuje se s genetikom, životnom dobi, nezdravim navikama: pušenjem, pojačanim konzumiranjem alkohola i energetskih napitaka, stresom i nedostatkom sna.

Poseta lekaru je neophodna, ali i promena životnih navika - korigovana ishrana i redovno vežbanje. Američko udruženje za zdravlje srce ističe da se otprilike 80 odsto kardiovaskularnih bolesti može sprečiti promenom životnih navika.

Najnovija istraživanja donose i jednu malu promenu koju možete da unesete u ishranu, a koja značajno utiče na zdravlje srca.

Jogurt za doručak snižava visok pritisak

Oko unosa mlečnih proizvoda postoje brojna oprečna mišljenja. Nekada su preporučivani u velikim količinama, a danas stručnjaci tvrde da je bolje ograničiti njihov unos, posebno kada su u pitanju mlečni proizvodi sa puno masti. 

Prema decembarskoj studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Južne Australije (UniSA) u saradnji sa Univerzitetom u Mejnu, redovna konzumacija jogurta je efikasan način za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod onih koji pate od hipertenzije. U istraživanju u kom je učestovalalo 915 osoba dokazano je da redovna konzumacija čak i malih količina jogurta može pozitivno da utiče na zdravlje srca.

"Visoki krvni pritisak je faktor rizika broj jedan za kardiovaskularne bolesti, tako da je važno da nastavimo da pronalazimo načine da ga smanjimo i regulišemo“, rekla je doktorka Aleksandra Vejd i istakla da je jogurt posebno važan saveznik u borbi za zdravlje srca.

"Mlečna hrana, posebno jogurt, može da utuiče na sniživanje krvnog pritiska."

Jogurt za doručak snižava visok pritisak, čak i u malim porcijama

Lekari ističu da čak i male porcije jogurta mogu napraviti razliku - važno je da se konzumira redovno.

"Za one koji su redovno konzumirali jogurt, rezultati krvnog pritiska su bili niži", tvrdi doktorka Vejd i objašnjava da jogurt sadrži niz mikronutrijenata, uključujući kalcijum, magnezijum i kalijum, koji su svi uključeni u regulaciju krvnog pritiska.

"Jogurt može biti posebno koristan u snižavanju krvnog pritiska jer proces fermentacije koji je uključen u njegovu proizvodnju daje određene bakterije koje 'promovišu oslobađanje proteina koji snižavaju krvni pritisak'", tvrdi doktorka.

jogurt case
Youtube / Lilian Nke TV 

Koliko je jogurta je dovoljno konzumirati kako bi pritisak bio niži.

Prema studiji iz 2018. objavljenoj u "American Journal of Hipertension", konzumiranje najmanje dve porcije jogurta nedeljno je povezano sa nižim rizikom od kardiovasularnih bolesti i kod muškaraca i žena.

"Učesnici koji su konzumirali više od dve porcije jogurta nedeljno imali su približno 20 odsto manji rizik od velike koronarne bolesti srca ili moždanog udara tokom perioda praćenja“, zaključuje studija. Žene koje su jele tu količinu jogurta imale su još bolje rezultate.

Normalna vrednost krvnog pritiska, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, je 120/80 mm živinog stuba za osobe starije od 18 godina. Kada "gornji" pritisak pređe 140, a "donji" 90 smatra se da je povišen krvni pritisak.

Simptomi viskog krvnog pritiska su:

  • Glavobolja
  • Vrtoglavica
  • Zamućen vid
  • Mučnina i povraćanje
  • Bol u grudima
  • Kratak dah
  • Slabost


    Izvor: Lepa&Srećna