Jedno istraživanje je dokazalo da rastvorljiva vlakna, koja se nalaze u šargarepi, snižavaju holesterol. U istraživanju je navedeno i da bi trebalo konzumirati najmanje 25 grama vlakana svakog dana.
"Šargarepa sadrži rastvorljiva vlakna, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Takođe sadrži beta karoten, odnosno antioksidans vitamina A, koji štiti od mnogih hroničnih bolesti, među kojima su i bolesti srca", rekla je nutricionistkinja Lisa Jang.
Nutricionistkinja je savetovala da je dobro dodati šargarepu u salatu, ali da se ona može i ispržiti i jesti sa maslinovim uljem i belim lukom.
Takođe, savetuje i pravljenje čipsa od šargarepe, koji je zdrava varijanta ove grickalice.
Osim snižavanja holesterola i zaštite od bolesti srca, šargarepa pozitivno utiče i na zdravlje očiju.
Šargarepa sadrži i vitamine B i C, a veoma je dobra i za poboljšanje imuniteta.
Izvor: Lepa&Srećna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.