Jedno istraživanje je dokazalo da rastvorljiva vlakna, koja se nalaze u šargarepi, snižavaju holesterol. U istraživanju je navedeno i da bi trebalo konzumirati najmanje 25 grama vlakana svakog dana.

Šargarepa je dobra za spuštanje holesterola
Youtube / Printscreen / The Cooking Foodie 

"Šargarepa sadrži rastvorljiva vlakna, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola. Takođe sadrži beta karoten, odnosno antioksidans vitamina A, koji štiti od mnogih hroničnih bolesti, među kojima su i bolesti srca", rekla je nutricionistkinja Lisa Jang.

Nutricionistkinja je savetovala da je dobro dodati šargarepu u salatu, ali da se ona može i ispržiti i jesti sa maslinovim uljem i belim lukom.

Takođe, savetuje i pravljenje čipsa od šargarepe, koji je zdrava varijanta ove grickalice.

Šargarepa je dobra za spuštanje holesterola
Youtube / Printscreen / The Cooking Foodie 

Osim snižavanja holesterola i zaštite od bolesti srca, šargarepa pozitivno utiče i na zdravlje očiju.

Šargarepa sadrži i vitamine B i C, a veoma je dobra i za poboljšanje imuniteta.

Izvor: Lepa&Srećna