Korigovana ishrana je ključna kod povišenog nivoa lošeg holesterola u krvi, a preporučuje se izbacivanje svih zasićenih masti.

Za očuvanje krvnih sudova poželjne namirnice su one koje su bogate vlakinima, orašasti plodovi, soja, jogurt, zdrava ulja, ovas, a lekari posebno preporučuju upotrebu plavog patlidžana. Ima snažna antioksidativna svojstva i sadrži značajnu količinu pektina koji je ključan u smanjenju nivoa lošeg holesterola

Takođe, sadrži i vitamine i minerale koji deluju antibakterijski i protivupalno, i jača kompletan imunitet. Od minerala, plavi patlidžan ima najviše kalijuma koji je neophodan za zdravo srce. Takođe, bogat je vitamina B grupe, dijetnim vlaknima i celulozom, zbog čega pozitivno deluje na pravilan rad organa za varenje. Ima malo kalorija, pa se preporučuje i gojaznima i dijabetičarma.

Čaj od sušenih listova plavog patlidžama ublažava stomačne tegobe. Pola kašike isitnjenog suvog lista plavog patlidžana prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa procedite. Veće količine mogu da budu toksične, dovoljno je popiti jednu šolju na dan.

Izvor: Lepa&Srećna