Posle posta trebalo bi postepeno menjati način ishrane, uvažavajući činjenicu da je organizmu potrebno neko vreme da se prilagodi na promenu, savetuju stručnjaci.

Period prilagođavanja razlikuje se od osobe do osobe i zavisi od godina i zdravstvenog stanja, ali svakom je potreban. On može da traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, a biće olakšan ako se u ishranu postepeno uvode namirnice koje su bile isključene iz ishrane.

Najbolje je da u prvim danima po okončanju posta, dominantna hrana životinjskog porekla budu niskomasni mlečni proizvodi (mladi sir, jogurt, kiselo mleko) i posnija mesa (piletina, ćuretina, teletina). Pohovana i pržena hrana nisu dobar izbor nikada, a naročito u ovom periodu. Neka meso bude pripremljeno na druge načine, pečeno ili kuvano. Savet nutricioniste Maje Astaloš jeste da se sa posebnom pažnjom bira meso, baš kao i namirnice koje sa njim smeju da se kombinuju kako bismo ostali zdravi tokom čitave godine, bez obzira na godišnje doba.

Jaja u ishranu treba uvoditi poštujući princip koji glasi: ne više od četiri jajeta nedeljno. Ne zaboravite, i dalje u ishrani treba da bude zastupljena dovoljna količina povrća, voća i žitarica kao i tokom posta. Pokušajte da zadržite riblje obroke u ishrani.

Izvor:Lepa&Srećna