Srčani udar pogodi jednu osobu na svetu otprilike svake 43 sekunde. Pojavljuje se kada je protok krvi koja dovodi kiseonik u srčani mišić ozbiljno smanjen ili potpuno prekinut. To se dešava jer se arterije koje opskrbljuju srce krvlju mogu polako suziti zbog nakupljenih masnoća i holesterola.

Iako pre samog srčanog udara telo šalje upozoravajuće signale, često ih zanemarujemo. Iako ništa ne može da zameni posetu lekaru i to jedino ispravno da uradite ukoliko osetite neke tegobe, postoji kućni test koji može da ubrza vašu odluku. Sve što vam je potrebno je posuda u koju ćete da sipate led i hladnu vodu. Potopite šake u nju i držite pola minuta. Boja vrhova prstiju može da ukaže na problem s srcem.

Dobro je ako su prsti pocrveneli jer to otkriva da nemate problem sa cirkulacijom i oksigenacijom u krvi. Ako je, pak, boja prstiju bleda ili tamnoplava to može da znači da je u vašim ćelijama krvi nizak nivo kiseonika, odnosno da postoji problem sa prenošenjem kiseonika putem krvotoka. Savet je da u tom slučaju obavezno posetite lekara.

Izvor: Lepa&Srećna