Iako ste ranije uspevale da skinete dva kilograma za nedelju dana, kada proslavite jubilarni 40. rođendan, to više neće biti tako lako. Iako nije nemoguće smršati, metabolozam se usporio pa je potrebno uložiti znatno više truda.

To podrazumeva zdravu ishranu, izbacivanje alkohola, vežbanje, ali imamo i jednu lepu vest. Nutricionisti savetuju da svako jutro započnete čokoladom. Naime, istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija tamne čokolade, one sa 70 procenata sadržaja kakaoa, pomaže u suzbijanju želje za slatkom i slanom hranom. Takođe, umanjuje stres, koji je uglavnom razlog prejedanja na nervnoj bazi.

Teško je pobrojati sva korisna svojstva čokolade. Ona je lek, afrodizijak i put do dobrog raspoloženja. Podstiče lučenje hormona sreće, više nego strastveni poljubac, a smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ali, samo ako se unosi u umerenim količinama. Nekontrolisan unos može imati negativan efekat na zdravlje, pa se tako mogu javiti osipi, čak i tahikardija i hipertenzija. Dakle, ako konzumirate čokoladu u velikim količinama (više od 100 g dnevno), tada čokolada može postati štetna za organizam.

Nedavna studija na Harvardu dokazala je da žene u perimenopauzu koje svakodnevno pojedu malo tamne čokolade za doručkom lakše i brže mršave.

Eksperiment je trajao tačno dve nedelje. Tri grupe od 19 žena u perimenopauzi bile su dobrovoljci u istraživanju. Žene iz prve grupe jele su hranu tipičnu za to podneblje, predstavnici druge grupe su u roku od sat vremena nakon buđenja dobili oko 30 grama tamne čokolade, a učesnici eksperimenta iz treće grupe jeli su čokoladu u istoj dozi, samo sat vremena pre spavanja.

Кod žena koje su ujutro jele čokoladu, težina se nije menjala, ali se poboljšao sastav crevne flore,a takođe im se smanjio obim struka. I grupa koja je jela čokoladu popodne osetila je boljitak. Žene u ovoj grupi povećale su fizičku aktivnost sledećeg dana u proseku za 6,9%, ali i imale manju potrebu za slatkim.

Izvor: Lepa&Srećna