Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REZISTENTNA HIPERTENZIJA IMA LEKA: uz 3 fiksna leka, neophodan i četvti!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Hipertenzija je najzastupljenija bolest našeg doba. Stručnjaci smatraju da će do 2025. godine svaka treća osoba u svetu od nje bolovati.

U Srbiji oko milion i dvesta hiljada ljudi ima visok krvni pritisak, a mnogo je onih koji i ne znaju da ga imaju. Postoji veliki broj pacijenata koji redovno uzima terapiju, ali se visok pritisak ne snižava.

Uprkos brojnim grupama lekova za lečenje hipertenzije postoje pacijenti kod kojih nije moguće svesti pritisak na optimalan nivo. Takvu hipertenziju stručnjaci nazivaju rezistentnom.

Povezane vesti

Rezistentna hipertenzija je, znači, jedna vrlo teška, kompleksna forma hipertenzije u kojoj pacijent uzima u maksimalnim dozama tri grupe lekova, antihipertenznih pri čemu krvni pritisak nikako mu ne pada ispod 140 sa 90.

U poslednje vreme se pominje jedna nova dodatna grupa lekova koja se uvodi pacijentu, to su značajni blokatori mirokorteksteroidnih receptora i da bi mi rekli da neko ima stvarnu rezistentnu hipertenziju spirolankton mora biti uključen u njihovo lečenje“, objašnjava profesor Dragan Simić, kardiolog u Kliničkom centru Srbije.

Pacijentkinja Snežana Horvat kaže da je godinama imala problema sa visokim pritiskom, ali da je koristeći novu terapiju uspela da ga svede na normalu, što joj je dramatično popravilo kvalitet života. Da bi se novi lek uveo u terapiju, pacijent mora da prođe detaljna ispitivanja u bolnici.

Povezane vesti

„Posle nekoliko dana, trebalo bi da dođe do tog dodatnog značajnog pada pritiska“, dodaje profesor Simić.

Novi pristup lečenju je u poslednje tri godine pokazao se efikasnim kod mnogih pacijenata.

Samo prisustvo rezistentne hipertenzije oštećuje krvne sudove, srce, mozak, bubrege a javlja se i kod gojaznih ljudi, pušača, alkoholičara, dijabetičara, neretko i kod mlađih ljudi.

Pripremila: Vera Gajić

Izvor: RTS

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije