Kukuruzno brašno se dobija mlevenjem zrna kukuruza i u prodaji se može naći više vrsta. Koristi se u pripremi brojnih specijaliteta, a pored odličnog ukusa koje daje jelima, kukuruzno brašno je i veoma zdravo.

Brašno od celog zrna

Kukuruzno brašno spada u ugljene hidrate, ali ne brinite, u pitanju su "dobri" ugljeni hidrati. Ovo brašno od celog zrna sadrži kompleksne ugljene hidrate, vlakna i druge hranljive materije koji deluju preventivno na pojavu dijabetesa, srčanih oboljenja i nekih vrsta kancera. Samo 100 grama kukuruznog brašna sadrži više od 7 grama vlakana i manje od jednog grama šećera. Zbog toga je kukuruzno brašno odličan izbor ukoliko želite da izgubite kilograma i  održite dobro zdravlje.

VIŠE: Projara bez kukuruznog brašna

Bez glutena

S obzirom da ne sadrži gluten, kukuruzno brašno je odlična namirnica za osobe koje su netolerantne na gluten, piše healthyliving.azcentral.com. Ovo brašno se tako može koristiti umesto pšeničnog u pripremi brojnih peciva.

Vitamini i minerali

Kukuruzno brašno od celovitog zrna je odličan izvor mnogih minerala i vitamina koji su našem organizmu potrebni kako bi normalno funkcionisao. U 100 grama kukuruznog brašna se nalazi 18 esencijalnih amino kiselina, 127 miligrama magnezijuma, 241 miligram fosforai 287 miligrama kalijuma. Pored toga, kukuruzno brašno je bogato niacinom, holinom, folnom kiselinom i vitaminima B6, B1, A, E i K.

Ukusni specijaliteti od kukuruznog brašna

Od ovog brašna možete napraviti mnogo specijaliteta koji plene ukusom i zdravi su. Napravite kukuruzni hleb, proju, projaru, kačamak, mafine...

Izvor: Stvar ukusa