Kora voća i povrća krije vitamine neophodne za zdravlje kose, noktiju i pluća, a preporučuje se da se jedu namirnice koje nisu prskane ili dolaze iz organskog uzgoja.

Pogledajte koje namirnice ne bi trebalo da ljuštite pre pripreme i konzumiranja.

Krompir

U kori krompira se krije i do 20 posto ukupnih vitamina kao što je vitamin B. Možete ga pripremati presečene na pola i ispečene u rerni.

VIŠE: Najbolji pečeni krompir u rerni svih vremena

Patlidžan

Kora patlidžana obiluje fitonutijentima, nasuninom koji sprečava oštećenja ćelija koja mogu biti posledica starenja ili bolesti, piše Women's Health. Može ga se puniti mešavinom povrća i peći u pečnici.

Slatki krompir (batat)

Većina hranljivih sastojaka skriva se upravo u kori batata. Ona sadrži vitamin C, kalijum i betakaroten, sastojke neophodne za jači imunitet, dobar vid i zdravu sluznicu grla i nosa. Slično kao i patlidžan, i batate možete prerezati po pola i puniti povrćem.

Krastavci

Kora krastavca bogata je antioksidansima i vlaknima koji jačaju imunitet, sprečavaju zatvor i blagotvorno deluju na zdravlje sistema za varenje.

VIŠE: Eva Longorija: krastavac u službi lepote

Šargarepa 

Šargarepu treba dobro oprati i može se jesti, poručuju nutricionisti. U njenoj se koži kriju antioksidansi i vitamin A koji čuvaju vid, zdravlje kose i noktiju, a studije su potvrdile da smanjuju rizik od raka.

Izvor: 24sata.hr