Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena - prema podacima iz 2020. godine, na globalnom nivou obolelo je 2,2 milion žena, a nažalost, čak 685 hiljada njih je preminulo od ove bolesti. U Srbiji broj obolelih žena iznosi oko 4.500, a u proseku rak dojke svake godine odnese više od 1.700 života. 

Najveći razlog poražavajuće statistike još uvek su neredovni pregledi i mala informisanost žena, a pretpostavlja se da bi se smrtnost od ove bolesti mogla značajno smanjiti sprovođenjem pravilne prevencije.

Pre svega, treba znati koji su to najznačajniji faktori rizika za nastanak raka dojke. Najveću ulogu igraju genetika i porodična anamneza (neko u porodici je imao rak dojke), ali i starosno doba, koje u Srbiji pretežno obuhvata period između 55 i 65 godina, mada obolevaju i mlađe žene. Čest faktor rizika je i gojaznost.

Drugi faktori rizika uključuju:

  • Gustina žlezdanog tkiva: poveċana gustina žlezdanog tkiva, naročito kod mlađih žena
  • Hormonski faktori: prva menstruacija pre 11. godine (rana menarha) i kasna menopauza (posle 54. godine)
  • Žene koje nisu rađale ili su iznele prvu trudnoċu u kasnijim godinama (posle 30. godine)
  • Hormonska supstituciona terapija koja sadrži estrogen i progesteron u žena nakon ulaska u menopauzu
  • Izloženost jonizujuċem zračenju u pubertetu (lečenje limfoma u tom uzrastu zračnom terapijom, pri čemu su u zračnom polju bile delimično i dojke)
  • Fizička neaktivnost
  • Atipične hiperplazije (benigne promene)
promene_na_grudima_bol_kvrzice_i_promene_bradavica_koje_su_normalne_a_koje_mora_da_pregleda_lekar_509676308.jpeg
Foto: Shutterstock 

Kao najefikasniju prevenciju raka dojke Evropski kodeks navodi prestanak pušenja, umereno konzumiranje alkohola i pažlljivo izlaganje suncu. Treba voditi računa i sa kakvim supstancama dolazite u kontakt preko kože, a treba voditi i računa o ishrani.

Ono što će vam prvo može pomoći u otkrivanju raka dojke jesu preventivni pregledi. Najznačajniji su samopregled, ultrazvučni i mamografski pregled dojki.

Savetuje se da svaka žena starija od 20 godina barem jednom mesečno uradi samopregled dojki, koji lako može otkriti postojeće kvržice, koje bi trebalo da budu ispraćene i ispitane od strane stručnjaka. OVDE pogledajte kako se izvodi detaljan samopregled dojki.

Ultrazvuk je takođe dobar, a sasvim jednostavan i bezbolan način za otkrivanje promena na dojkama, dok je mamografija jedna od procedura koje je Svetska zdravstvena organizacija odobrila kao dijagnostičku metodu ranog otkrivanja raka dojke. U Srbiji se preporučuje kao obavezan skrining svakoj ženi starijoj od 50 do 69 godina, a pregled podrazumeva rentgensko snimanje mamografom, tokom koga se dojka postavlja između dve ploče, kako bi se pažljivom kompresijom napravili snimci u dve ravni, a koje potom tumači radiolog.

U decembru su u 170 domova zdravlja širom Srbije organizovani besplatni preventivni pregledi, gde su žene mogle da urade ultrazvučni i mamografski pregled, a pacijentkinje kod kojih je potvrđena sumnja na bolest, upućene su na dalju dijagnostiku.

"To i jeste suština preventivnih pregleda da se iz naizgled zdrave populacije izdvoje osobe koje imaju prekanceroznu leziju ili kancer, da bi mogli blagovremeno da se leče", kaže dr Ljerka Popov, pomoćnica direktora za zdravstvenu delatnost u Domu zdravlja "Novi Sad", piše RTV.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

BONUS VIDEO

OTKRILA SAM RAK DOJKE NA ROĐENDAN! Takve trenutke svaka žena želi da zaboravi: Ovo je priča hrabrih žena koje su pobedile bolest Kurir TV

Tekst: Lepa&srećna/B.S./RTV