Potpuna promena u demografiji pacijenata obolelih od karcinoma, to je ono što u svojoj praksi zapaža dr Nikolas Devito, onkolog iz Severne Karoline.
Svi novi pacijenti koje je primio u poslednjih nekoliko godina su mlađi od 45 godina, a on smatra da je svima zajedničko što jedu brzu hranu. Više od 75 odsto obroka koji se konzumiraju u SAD je ultraprerađeno.
Po mišljenju dr Devita, neophodno je zaštititi ljude od svih supstanci koje mogu da izazovu karcinom i druge bolesti. "Ako je to bilo moguće sa duvanom, moguće je i sa hranom", navodi onkolog.
"Ultraprerađena hrana", kako lekari nazivaju ove namirnice, prolazi nekoliko krugova prerade tokom kojih im se dodaju razni veštački sastojci. Oni mogu da izmene mikrobiom i unište dobre bakterije u gastro traktu. Ovakva hrana irititira zidove creva i izaziva hroničnu upalu.
Između 1990. i 2019. godine, broj slučajeva karcinoma kod mladih u svetu je porastao za 79 odsto. U Americi procenjuju da će ovaj broj porasti za trećinu do 2030. godine, a među faktorima su najvažniji upotreba alkohola, pušenje, neaktivnost i ultraprerađena hrana. Pročitajte i koja je najvažnija razlika između dobroćudnih i zloćudnih promena.
BONUS VIDEO:
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka