Potpuna promena u demografiji pacijenata obolelih od karcinoma, to je ono što u svojoj praksi zapaža dr Nikolas Devito, onkolog iz Severne Karoline.

Svi novi pacijenti koje je primio u poslednjih nekoliko godina su mlađi od 45 godina, a on smatra da je svima zajedničko što jedu brzu hranu. Više od 75 odsto obroka koji se konzumiraju u SAD je ultraprerađeno.

Po mišljenju dr Devita, neophodno je zaštititi ljude od svih supstanci koje mogu da izazovu karcinom i druge bolesti. "Ako je to bilo moguće sa duvanom, moguće je i sa hranom", navodi onkolog.

"Ultraprerađena hrana", kako lekari nazivaju ove namirnice, prolazi nekoliko krugova prerade tokom kojih im se dodaju razni veštački sastojci. Oni mogu da izmene mikrobiom i unište dobre bakterije u gastro traktu. Ovakva hrana irititira zidove creva i izaziva hroničnu upalu.

doktor razgovara s pacijentom.jpg
Shutterstock  

Između 1990. i 2019. godine, broj slučajeva karcinoma kod mladih u svetu je porastao za 79 odsto. U Americi procenjuju da će ovaj broj porasti za trećinu do 2030. godine, a među faktorima su najvažniji upotreba alkohola, pušenje, neaktivnost i ultraprerađena hrana. Pročitajte i koja je najvažnija razlika između dobroćudnih i zloćudnih promena. 

BONUS VIDEO:

Kurir TV OVO SU SIMPTOMI BOLESTI KRALJA ČARLSA! Urolog upozorio: Pogađa uglavnom starije muškarce, drugi je po učestalosti karcinoma