Zatvor, dijareja i bol u stomaku mogu biti simptomi kolorektalnog karcinoma (raka debelog creva), ali i drugih stanja, uključujući Kronovu bolest, sindrom iritabilnog creva, pa čak i stomačni virus. Stoga se mnogi pitaju kada je vreme da posete lekara. 

"Uvek kada simptomi traju duže od dve nedelje, oni su razlog za zabrinutost. Posebno ako su praćeni bolom u stomaku, krvavom stolicom ili nenamernim gubitkom težine", kaže gastroenterolog Dejvid Ričards.

Šestoro pacijenata koji su imali rak debelog creva podelilo je simptome koji su bili znak za uzbunu.

Krv u stolici

"Imao sam krvavu stolicu, promene u crevima i bolove u stomaku mesecima", rekao je dr Anatole Karpovs, pedijatar iz Lejk Čarlsa u Luizijani, kome je rak debelog creva dijagnostikovan 2013.

"Ali kao 37-godišnji lekar sa praksom i dinamičnim porodičnim životom, nisam imao vremena da budem bolestan, pa sam svoje simptome objašnjavao nekim drugim razlozima ili ih minimizirao. Tek kasnije, kada su postali dovoljno uporni da više nisam mogao da ih ignorišem, konačno sam potražio lečenje", dodao je. 

covek se drzi za stomak
Profimedia 

Robert Haris je imao 76 godina kada mu je početkom 2019. dijagnostikovan kolorektalni karcinom.

"Počeo sam da imam tamnu stolicu i malo bolove u donjem delu stomaka, pa sam pozvao porodičnu lekarku", objašnjava penzionisani vojni veteran i menadžer u gasnoj industriji.

"Mislila je da je možda moje slepo crevo, jer me je bolelo sa desne strane, pa me je odvela na pregled. Ali onda je uradila digitalni pregled i rekla da ima krvi u mojoj stolici", objasnio je. 

Dijareja

Kortni Neš, koja je imala 35 godina kada joj je postavljena dijagnoza, više od 20 godina se nosila s hroničnom dijarejom, čestim bolovima u stomaku i drugim problemima sa varenjem zbog ulceroznog kolitisa (zapaljenska bolest creva).

"Ali nakon rođenja moje druge ćerke 2011. godine, moji simptomi su se drastično pojačali. Počela sam da gubim težinu, da gubim kosu, pa čak i da krvarim povremeno", rekla je ona. 

Zatvor ili problemi sa pražnjenjem creva

"Počeo sam da imam problema s odlaskom u toalet u jesen 2015. Zatvor je trajao dve ili tri nedelje, pa sam pokušao sam da se lečim. Mislio sam da ako budem jeo manje masne hrane to će jednostavno proći. Ali jednog dana sam dobio tako jake bolove u stomaku da sam morao da napustim posao i odem u kliniku za hitnu negu", priseća se Džon Kenedi, tada 48-godišnji fabrički radnik iz Indijane. 

"Uvek sam imala konstipaciju", kaže Abigejl Pardo, koja je tek bila završila srednju školu kada joj je dijagnostikovan kolorektalni rak 2013, i nastavlja:

"Dakle, taj simptom mi se nije činio toliko čudnim. Ali nekoliko meseci kasnije, počela sam da gubim dah čak i nakon najmanje aktivnosti, i kad god bih podigla nešto teško, odmah bih posle toga povratila. Porodica mi je govorila da izgledam veoma bledo. Na kraju sam otišla kod doktora."

stomak boli.jpg
Shutterstock  

Neobjašnjivi i neočekivani gubitak težine

"Većina ljudi postane malo teža tokom praznika", kaže dr Kenet Rolston, penzionisani specijalista za zarazne bolesti, koji je imao 66 godina kada mu je postavljena dijagnoza.

"Ali do početka 2017. stalno sam gubio na težini oko četiri meseca. Ne zato što sam hteo. Takođe sam osećao umor", rekao je on, prenosi "Nova.rs".

Kenet je konačno zakazao sastanak nakon što ga je žena jedne noći pogledala preko stola i rekla: "Bukvalno se topiš pred mojim očima. Šta će biti potrebno da te natera da odeš kod doktora?"

Još neki simptomi

Simptomi kolorektalnog karcinoma kao što su dijareja, zatvor, nadimanje i umor su uobičajeni i dovoljno nespecifični jer mogu biti uzrokovani i brojnim drugim zdravstvenim stanjima, ali MD Anderson Cancer Center navodi da obavezno treba pozvati lekara ako se javi jedan ili više sledećih "simptoma alarma":

Rektalno krvarenje

Stolica koja je crna i/ili rastresita i lepljiva ili katranasta

Neobično jak umor (ometa vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti)

Loša krvna slika

Nenamerni gubitak težine

Nedostatak gvožđa, anemija.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

PROBLEM KOJI NAS MUČI PRE PUTA I MOŽE DA NAM POKVARI PUTOVANJE: Evo zbog čega se javlja i kako se leči PUTNIČKA DIJAREJA Kurir televizija