Dr Andrijana Ćulafić, dijetolog, razbija najveće mitove u vezi ishrane:


IZBACITE GLUTEN IZ ISHRANE?

Osobe kod kojih je dokazana alergija na gluten takve namirnice zamenjuju heljdom, kukuruzom, prosom, kinoom, pirinčem. Veoma je važno pravilno čuvati ove namirnice i pripremati obroke tako da ne dolazi do mešanja s glutenskim. Izbacivanje glutena iz ishrane kod osoba koje nisu alergične na njega nije opravdana. Stoga kod simptoma koji liče na glutensku enteropatiju treba najpre obaviti gastroenterološka ispitivanja, pa tek onda sprovesti bezglutenski režim ishrane.

VOĆE JE PUNO ŠEĆERA I TREBA GA IZBEGAVATI?

Voće je deo piramide pravilne ishrane, mada se poslednjih godina nepravedno proglašava lošim po zdravlje. Preporučujem dve porcije sezonskog voća dnevno, bez straha od šećera koje sadrži. Voće je najbolje jesti kao međuobrok. Količina do 200 g po obroku, kao i izbegavanje suvog i kandiranog voća preporučuje se osobama koje imaju problema s glukoregulacijom (dijabetes, insulinska rezistencija).

JEDITE ŠTO VIŠE HRANE KOJA SAGOREVA KALORIJE?

Povrće, voće, lekovito i začinsko bilje, koji se nalaze na spisku namirnica s negativnim kalorijskim bilansom, izuzetno su bogati vitaminima i mineralima. Ove namirnice poboljšavaju metabolizam i prozvodnju enzima i time aktiviraju sposobnost tela da troši višak masnoće. U takve namirnice spadaju: boranija, sve vrste repe, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, rotkvice, krastavac, endivija, grašak, kineski kupus, praziluk, salata, cikorija, spanać, paradajz, jabuka, kupina, brusnica, grejpfrut, limun i limeta, malina, cimet, karanfilić, anis, ljuta papričica, kajen, korijander, mirođija, morač, laneno seme, crni i beli luk, đumbir, peršun.

DETOKS JE OBAVEZAN?

Detoks dijete su režimi ishrane za koje se tvrdi da potpomažu eliminaciju toksina i drugih štetnih materija iz organizma, pre svega, iz jetre, da ubrzavaju proces mršavljenja i vraćaju izgubljenu energiju, uz mnoge druge koristi. Pozitivni efekti koje mnoge osobe osećaju nakon povremenog sprovođenja ishrane na bazi voća i povrća, posnog mesa, ribe, jaja, mahunarki, orašastog voća, maslinovog ulja, zelenog čaja i semenki lana, susama, suncokreta i golice, daju nam za pravo da nekoliko puta godišnje rasteretimo organizam na taj način.

 Izvor: Lepa&Srećna