Nutricionisti savetuju da jedete hranu koja vas ispunjava i zadovoljava, jer zahvaljujući tome vaše telo neće imati potrebu za dodatnim kalorijama i uspeće da se reši onog tvrdoglavog viška koji predstavlja i zdravstvene smetnje. Voće, povrće i zdravi proteini su ključ zdravlja - posebno one koje su aktuelne tokom letnjih meseci, a pritom su i neodoljivo ukusne.

1. Hladne supe

Hladne supe pune povrća izvor su velike količine vlakana - nutritienti koji dokazano umanjuju apetit i unos dodatnih kalorija. Iz razloga što se supe sastoje od velike količine kuvane vode, možete ih konzumirati u velikim porcijama jer sadrže jako malo kalorija.

2. Lubenica

Lubenica sadrži u sebi vlakana koja se povezuju i izbacuju masti iz organizma. Takođe, sadrži veliku količinu vode koja potpomaže hidrataciju organizma i povećava ukupnu potrošnju kalorija.

3.Jagode

Kao i mnoge druge voćke, jagoda bogata je vlaknima i nutrijentima. Takođe, jagode spadaju u voće sa najnižim nivoom kalorija, sem toga, praktičnije su za transport od lubenice.

4.Tikvice

Najzdravije su kuvane, možete ih kombinovati ili puniti drugim povrćem. One su dobar izvor vlakana što je idealno za čišćenje probavnog trakta i izbacivanja suvišne tečnosti iz organizma.

5.Kelj

Sredinom leta uvrstite kelj kao osnovni sastojak u svakoj salati. Budući da je veoma bogat zdravim nutrijentima, konzumirajte ga i u vreme doručka, napravite smuti sa grčkim jogurtom. Ova moćna kombinacija će vam dati mnogo energije i umanjiti potrebu za dodatnim kalorijama.

Pročitajte još: Najbrža dijeta s kiselim mlekom: oslabite 5 kilograma za 10 dana (JELOVNIK)

6. Grilovano povrće

Grilovano povrće sadrži vrlo mali procenat masti i kalorija, visok nivo vlakana, a osim toga izuzetno je ukusno.

7. Riba

Jedan od najboljih načina da uživate u hrani i gubite kilograme, jeste da u ishranu uključite posne proteine. Istraživanja su otkrila samo varenje proteina sagoreva kalorije. Grilovana riba je odličan izvor ovih letnjih proteina zato što je lagana i ima mnogo manje kalorija od, recimo svinjske šnicle.

8. Krastavac

Glavni razlog zašto je toliko zdrav i lagan jeste i tpme što sadrži veliku količinu vode, što pomaže telu u hidrataciji i sprečava dehidrataciju koju organizam često interpretira kao glad.

9. Paradajz

Paradajz možete jesti u neograničenim količinama, sadrži veliku količinu vode u sebi i odličan je u kombinaciji sa svim povrćem i salatama.

10. Ananas

Ovo tropsko voće sadrži dva moćna enzima zbog kojih se definitivno isplati da ga jedete celog leta. Ovi enzimi pomažu u razlaganju masti u organizmu i ubrzavaju metabolizam.

Tekst: Maja Mihajlović

Izvor: Lisa