Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žumanca pod lupom nutricioniste: evo koje jaje je organsko

Svetložuto ili tamnožuto žumance? Ako vam je stalo do zdrave ishrane i tragate za prirodnijim i kvalitetnijim proizvodima - uz sledećih nekoliko saveta naučite kako da prepoznate organsko jaje...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Oni koji žive ili imaju rođake na selu, verovatno odmah mogu da prepoznaju zdravije žumance, odnosno domaće ili organsko jaje.

Naravno domaće kokoške razlikuju se od organski uzgajanih.

VIŠE: Tri jednostavna testa da proverite da li je jaje sveže

U ishrani kokošaka sa organskih farmi nema štetnih hemijskih komponenti ni hormona, nemaju ni ograničene uslobve kretanja. Kokoške u konvencionalnoj proizvodnji su zatvorene u kavezima, a često se hrane koncentratom. Žumanca organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje (na slici, prvo žumance), pa tako i sve što pripremite od njih (gibanice, pite, proje, kolači) ima jasno žutu boju. Ali organsko ili žumance koka sa sela može da bude i svetlije, jer sama boja žumanceta zavisi od vrste ishrane.

Ako se koka hrani kukuruzom i šeta dvorištem verovatnije je da će njihovo žumance biti tamnije. Ali ako se hrani samo kukuruzom i ne šeta, boja žumanca biće svetlija. Bez obzira na boju, domaća i organska jaja obiluju beta-karotenom i omega-3 masnim kiselinama, a imaju veće količine vitamina A, B i E.

Nutricionista, dijetetičar i aromaterapeut Milka Raičević naglašava da je, kada je reč o organskim proizvodima, sertifikat veoma bitan.

VIŠE: Jaja u mikrotalasnoj pećnici na tri načina (VIDEO)

- Ukoliko nameravate da kupite organske proizvode, prethodno bi trebalo da imate uvid u sertifikat, kao i da znate čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrednost je veća - ističe nutricionista.

Tekst: Sanja Jakšić

Izvor: Blic

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije