Prvi test

  • U duboku staklenu posudu ili čašu natočite vodu. Jaje nežno ubacite u čašu i posmatrajte što se događa.
  • Sveže jaje u potpunosti će potonuti i 'zalepiti' se za dno
  • Malo starije jaje će jednim delom biti na dnu, a drugim podignuti prema površini jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju i nemojte ih koristiti.

Drugi test

  • Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jaja.
  • Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo biti sveže i dobro za konzumaciju 
  • Ako se iz jaja jasno čuje bućkanje, ono je najverovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

Treći test

  • Pripremite jaje i veliki, beli tanjir. Uzmite jaje, nežno ga razbijte na tanjir i posmatrajte njegov izgled.
  • Ako je žumance stoji čvrsto i uzdignuto, a belance ostalo okupljeno oko njega jaje je sveže.
  • Ako je žumance čvrsto, ali se malo raširio i spljoštio, a belance prozirno i još uvek nije potpuno razliveno po tanjiru jaje je starije, ali još uvek dobro za konzumaciju.
  • Ako je žumance mekano, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a belance vodenasto i potpuno razliveno po tanjiru jaje je najverovatnije staro i nemojte ga  pripremati za jelo.

Ovde pročitajte kako se klasifikuju jaja prema kvalitetu.

    Izvor: Zadovoljna.hr