Uređenje enterijera nije jednostavan proces, ali postoje trikovi koji mogu mnogo da vam pomognu da postignete prijatan ambijent. Dizajneri ističu da veliki broj ljudi zanemaruje plafon, kako u pogledu osvetljenja, tako i u pogledu krečenja. Kada je svetlost centrirana na sredinu plafona, prostorija izgleda manje, a ako plafon nije besprekorno čist i ima fleke ili mrlje u uglovima, stan će vam izgledati neuredno i zapušteno. 

Savet je da pustite mašti na volju i plafon okrečite u neku živu boju. Bela je univerzalna, ali ume da bude dosadna. Ako želite da ostavite lični pečat u uređenju, okrečite plafon u istu boju kao i zidove, recimo, žutu.

Žut plafon u kuhinji
Foto: Shutterstock Kuhinja sa žutim plafonom

Opredelite se za nežnu, pastelnu plavu, i u toj boji neka budu i pojedini komadi nameštaja. Efekat će biti neverovatan, stan će izgledati veoma luksuzno, a atmosfera u njemu će biti više nego prijatna. Umesto standardnog plafona, možete da odaberete drvene letvice ili nešto slično, ali se trudite da se držite prirodnih materijala. 

Plav plafon u dnevnoj sobi
Foto: Shutterstock Plafon u pastelno plavoj boji

Ovaj trik koji dizajneri enterijera često primenjuju naročito je preporučljiv za dečje sobe. Može da vam pomogne da na veoma jednostavan način postignete bajkovit izgled unutrašnjosti. Uz dogovor sa decom odaberite adekvatnu boju i uživajte u preuređenju stana iz korena. Deca će biti oduševljena, a vi ćete imati prostor kao iz časopisa!

Plafon u roze boji
Foto: Shutterstock Plafon u roze boji u dečjoj sobi

Pogledajte i mali vodič za krečenje.

BONUS VIDEO:

Krečenje zidova TikTok/caranewhart

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.