Upoznajte svoje želje.

Ovo je floskula koja sama po sebi ne znači mnogo. Kako ćete upoznati svoje želje kad su boje u pitanju? Više je načina, a mi vam sugerišemo sledeći - prelistajte svoje omiljene časopise – ne moraju to nužno biti oni za uređenje stana, već i modni ili putopisni... Odaberite nekoliko fotografija koje vam se čine najlepše i učinite to brzo, bez mnogo razmišljanja. Onda razmislite koje boje preovlađuju – jesu li to osvežavajući plavi i zeleni tonovi? Ili tople nijanse zemlje i sunca... Neka ta gama bude i vaš početak. Ako vam se neka nijansa naročito dopadne, toliko da poželite da je pokažete svim ukućanima i svi budu oduševljeni - neka jedan zid bude samo u toj boji. Uživaćete.

Više: 10 grešaka pri krečenju koje morate izbeći

Pronađite inspiraciju.

Sad se okrenite svojim omiljenim detaljima u prostoru  - a to znači da možete i da se prvo posvetite šopingu i odaberete neki novi ukras – poster ili atraktivnu lampu. Preslikajte boje sa tog ukrasa. Ako je vaša odabrana gama bila topla, a na posteru je zalazak sunca, eto rešenja za vašu novu dnevnu sobu. Boja za zidove može biti, recimo, bilo gde na skali narandžastomrkih ili prljavoružičastih boja.

Više: Aktuelni podsetnik za krečenje

Odaberite ton-kartu. 

Imajte na umu da svaka boja pripada, pre svega, jednoj gami boja, a zatim ima i dve različite karakteristike – koliko je svetla ili tamna i koliko je jarka ili prigušena. Uvek pregledajte pažljivo sve ton-karte različitih proizvođača i različitih vrsta boja za zidove. Lako je moguće da u nekima pronađete nijansu koja daleko bolje odgovara vašim željama i uklapa se uz osunčanost prostorije i nameštaj u njoj.

Izvor: Lisa / Moj stan