Čišćenje ne samo da poboljšava izgled doma, već može biti od koristi i vašem fizičkom i mentalnom zdravlju. Odvojte u toku dana vreme od nekoliko minuta do pola sata za čišćenje i tako uradite nešto višestruko korisno: osećaćete se bolje, jer nećete gubiti čitav dan na raspremanje, a uvek ćete biti u svežem prostoru, bez suvišne prašine.

1 minut za svežinu

Svakoga dana odvojite jedan minut za provetravanje svih prostorija u kući. Otvorite sve prozore, neka vazduh struji kroz prostor. Za to vreme, vi se fokusirajte na disanje i udahnite prolećnu svežinu. Ovako ćete poboljšati kvalitet vazduha u prostoru i odvojiti kratko vreme za relaksaciju

5 minuta za brisanje

Izdvojte 5 minuta svakog ili svakog drugog dana da biste uklonili prašinu sa tvrdih površina. Imajte uvek spremnu čistu krpu u kupatilu i jedan dan obrišite stolove, sutradan police, narednog dana roletne i tako se za samo 5 minuta dnevno oslobodite prašine koja može da izazove alergije. Ovaj način čišćenja je veoma praktičan, oduzeće vam veoma malo vremena tokom dana, a učiniće da prostor bude uvek uredan i da vas alergije zaobiđu.

15 minuta za muziku

Raspremanje ne mora uvek da bude dosadno. Iskoristite priliku da dok raspremate, istovremeno radite nešto dobro za svoje fizičko i mentalno zdravlje. Pustite omiljenu muziku i vežbajte plesne pokrete dok čistite kuću. Takođe, ovih 15 minuta dnevo možete da iskoristite da odslušate omiljeni podkast, radio emisiju ili audio knjigu. Na ovaj način ćete poboljšati raspoloženje i fizičku formu, a istovremeno ćete imati uredan i čist stan.

30 minuta za ostavu

Odvojite 30 minuta za sređivanje ostave ili kuhinjskih elemenata gde skladištite namirnice. Pronaći ćete hranu kojoj je istekao rok, a koju biste možda slučajno, nehotice upotrebili kada žurite da spremite obrok. Takođe, dok raspoređujete namirnice, primetićete kakve su vam navike u ishrani i da li koristite previše prerađenih proizvoda. To može da vas navede da počnete zdravije da se hranite.

Pročitajte i tegobe izazvane prolećem na koje ukazuje dr Tasić.

BONUS VIDEO:

Kako da sredite terasu za proleće 3 TikTok/bellaaswelt

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.