"Brojna ogledala, naročito ona koja stoje preko puta kreveta, pravo su `prokletstvo` i sva sam izbacila iz spavaće sobe." Ovako svoje prve intervencije pri uređenju stanova opisuje dizajnerka Keli Kriger. Ona kaže da feng šui principi upozoravaju da ogledala mogu da pojačaju negativnu energiju, ali i da su njena iskustva slična.

"Najvažnije je da se u ogledalu ne mogu videti pokreti koje pravi bilo koja osoba u sobi", kaže Keli. "To znači da možete da neko manje ogledalo smestite u neki ugao, ali da vodite računa o njegovom položaju. Može da odražava svetlost, ali nipošto ne sme da se u njemu vidi krevet."

Dizajnerka podseća da osvetljenje mora biti diskretno. "Izbegavajte lustere na sredini plafona ili one iznad kreveta", kaže Keli. "Ako baš želite centralno osvetljenje, obavezno instalirajte dimer.

zenska spavaca soba-min.jpg
Shutterstock  

Najbolje je da imate raznovrsne izvore svetlosti, pored lampi kraj kreveta, ugradite i lampice u plakarima, kao i dodatno osvetljenje uz toaletni stočić."

Keli je protivnik ideje o otvorenim plakarima i štenderima za odeću. "To se, po pravilu, vrlo brzo pretvara u haos", upozorava dizajnerka.

zena u spavacoj sobi 2-min.jpg
Shutterstock  

"A takvi prizori unose nervozu u prostoriju u kojoj bi trebalo da budete najopušteniji. Jedini detalj koji treba da bude rasparen su jastučići. Slobodno odaberite različite boje i materijale, oni će razvedriti prostor", savetuje Keli.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Kako urediti spavaću sobu po feng šui pravilima tiktok/Viekastudios