Ako ste među onima koji nemaju mašinu za sudove - bilo da nemate prostora, volje ili novca - onda znate koliko je ručno pranje zamorno.
Međutim, postoji jednostavan trik koji sve menja: prvo lakše, onda teže. Ovaj pametni pristup ne samo da štedi vreme i vodu, već značajno smanjuje mogućnost širenja masnoće i bakterija po sudovima.
Iskusne domaćice se trude da pažljivo sklanjaju sudove posle ručka ili večere - papirnim ubrusom prvo uklone mrvice i ostatke jela iz tanjira, a ako su neki od njih previše masni, čak i ne stavljaju jedan na drugi već ih poređaju tako da se ne zamaste sa donje strane.
Prvo se peru najmanje prljavi sudovi - čaše i razne tacne za serviranje hleba ili salata, kašičice za začine i tome slično. Zatim pređite na srednje prljave predmete poput dasaka za sečenje, činija i viljuški, kao i tanjiri od supe ili predjela. Za kraj se ostavljaju najprljaviji - masni tanjiri od sarmi i pečenja, tiganji, plehovi i šerpe. Na ovaj način, vruća voda, sunđer i sudopera ostaju duže čisti, a masnoća se ne raznosi po svim sudovima.
Ako imate veću sudoperu, stavite plastičnu kadicu u nju - tako ćete zaštititi sudoperu od oštećenja i smanjiti rizik da vam tanjir pukne ako isklizne iz ruke.
Da biste što efikasnije oprali sudove, koristite vruću vodu sa deterdžentom, ali obavezno uz rukavice za pranje koje štite ruke od toplote i hemikalija.
Izaberite kvalitetan deterdžent koji nije agresivan za kožu. Sudove ostavite da se osuše prirodno na rešetki kako biste izbegli fleke od vode i dodatno brisanje krpom.
Iskusne domaćice uvek peru sudove tokom dana u manjim turama, ne čekaju da im se nagomila sve uveče. Nakon doručka treba operati sve ono što je korišćeno, dok pripremate ručak, operite ono što se, eventualno, isprljalo tokom prepodneva, a kad spremate večeru, obavezno perite sve što upotrebljavate tokom kuvanja. Nakon jela, nabolje je sudove odmah oprati kako biste veče proveli odmarajući i ujutru zatekli sređenu i spremnu kuhinju za novi dan. Pročitajte i šta je znak da morate da kupite novu mašinu za pranje veša.
BONUS VIDEO: