Svi se spremaju za zimu koja neće, kako kažu, nikom biti laka, a vlada i briga za uštedu struje. Uz zamenu stolarije i ugradnju izolacije, valja razmotriti i da li su vam radijatori u najboljem stanju. Za dobro grejanje, veoma je važno da na njima nema hladnih delova - oni su znak da u radijatoru ima vazdušnih džepova ili mulja.

Dok je za otklanjanje mulja potrebno isprati instalaciju ili konkretno grejno telo, što ne možete bez profesionalca, vazdušni džep se lako uklanja. Potrebno je obaviti "odzračivanje" radijatora. Za to se mora otvoriti otvor ventila na vrhu radijatora, s tim što prethodno valja podmetnuti posude i krpe za slučaj eventualnog curenja vode.

kako odzraciti radijator.jpg
Shutterstock  

Najbolja investicija je, tvrde majstori, ugradnja termostatskih ventila. Pomoću njih je lako regulisati temperaturu radijatora u svakoj prostoriji, čime se postižu velike uštede. Idealna temperatura za spavanje, recimo, kreće se između 15 i 22 C stepena, u zavisnosti od uzrasta. Za starije osobe važi gornja granica.

U dnevnoj sobi se smatra da je udobno ako je zagrejana do temperature od 20 do 22 stepena, dok u kupatilu prijatna temperatura iznosi oko 24 stepena.

Stručnjaci kažu da na toplotu radijatora može uticati i boja - metalik boje je smanjuju. Takođe, nemojte ih nikad zaklanjati nameštajem ili zavesama, niti na njima sušiti veš.

Izvor: Lepa&Srećna