Sa vestima o poskupljenju struje širom Evrope, raste i interesovanje za mogućnosti uštede struje, a domaćice sabiraju koliko koji uređaj u kući troši. Najveću potrošnju obično imaju peći za grejanje, ali i drugekućne aparate treba racionalno koristiti.

Sem Vilans, britanski majstor za uštede u kući, kaže da zamrzivač najmanje troši kad je uredno popunjen. Kako su mnoge namirnice sada na raspolaganju u piljarama i prodavnicama tokom cele godine, mnoge porodice su prestale da revnosno zamrzavaju hranu za zimu. Time se gube šanse za uštedu, jer u punoj sezoni - na primer, paprike - koštaju mnogo manje nego što ćete u njih platiti, recimo, u martu kad poželite da ih pripremite.

Međutim, ako niste u mogućnosti da kupite veće količine hrane i njima napunite zamrzivač, i dalje ne znači da treba da "zvrji" prazan, jer tako ne štedite struju. Dovoljno je da napunite kese običnom vodom i spakujete ih uredno u kutije, pa na police. Kad se voda  smrzne, lako ćete ih izvaditi iz kutija koje zatim možete da koristite na drugi način. "Paketiće" vode izbacite kad god vam u kuhinji ostane višak neke hrane koja trpi zamrzavanje.

zamrzivac.jpg
Shutterstock  

To nisu samo povrće i meso koje najčešće zamrzavamo. Podsetimo, mleko može da stoji zamrzuto u frižideru tri meseca. Ako je punomasno, nećete ni primetiti da je bilo zamrzavano, samo ga ostavite da se polako odmrzne u frižideru. Jaja se mogu zamrzuti ako ih razbijete i odvojite belanca i žumanca.

Voće valja zamrznuti na poslužavniku, pa tako razdvojene komadiće staviti u kesicu. Svaki paketić treba da bude što ravniji kako bi se lakše smestio uredno u zamrzivač.

Trudite se da vrata zamrzivača držite što kraće otvorena. Zato redovno rotirajte hranu tako da bliže otvoru budu namirnice kojima se bliži istek roka.

Izvor: Lepa&Srećna