Najava teške zime podstakla je mnoge da razmišljaju o uštedi struje, pa je zato važno imati na umu koji uređaji najviše troše.

Klima uređaj je među prvima na spisku, a rado ga uključujemo ne samo leti, za hlađenje, već i zimi za grejanje, naročito dok još ne počne najhladnije doba godine. Njegova potrošnja u mnogome zavisi od energetskog razreda, ali se procenjuje da je minimum oko kilovat za jedan sat rada. Ukupan "ceh" veoma zavisi od temperature na koju ga podesite - par stepeni "gore" ili "dole" može mnogo da promeni.

Rerna električnog šporeta je drugi vinovnik visoke potrošnje, pa i ona troši obično oko jedan kilovat-čas. Štednja se može postići tako što ćete uključivati ventilator (ako je ugrađen), jer je tako potrošnja manja. Takođe, redovno je isključujte bar desetak minuta pre nego što jelo bude gotovo.

rerba.jpg
Shutterstock  

Toplota rerne biće dovoljna da se kuvanje ili pečenje završi. Ukoliko je rerna i dalje topla kad izvadite ručak, stavite u nju vodu da se ugreje - na primer, za pranje sudova. Ukoliko je zima, možete je ostaviti otvorenu da dodatno ugreje kuću. Redovno je čistite, jer je čak izmereno da prljava rerna, sa skorelim naslagama, troši više!

Bojler je, takođe, veliki potrošač ako se ne koristi racionalno. Na sat obično troši dva kilovata, pa svi koji ga ostavljaju da radi više sati lako mogu da izvedu svoju računicu. Ukoliko želite da uštedite, uključujte ga na niži stepen, tako da koristite vrlo malo razblaženu vodu za pranje. Grejanje tokom noći na visoku temperaturu, pa zatim hlađenje dok se ona ne koristi sutradan samo stvara dodatne troškove a i kamenac u kazanu.

bojler.jpg
Shutterstock  

Frižider i zamrzivač neće biti veliki potrošači ako ih redovno održavate, pažljivo otvarate i zatvarate i odaberete prikladan nivo hlađenja. Ne postavljajte frižider pored peći, radijatora, šporeta i drugih izvora toplote - frižideru će trebati mnogo više vremena da postigne radnu temperaturu.

Izvor: Lepa&Srećna

.