Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da odzračite radijator

U sistemu ima tople vode, ali radijator ne greje? Problem ćete verovatno rešiti ako ga odzračite...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko ste sigurni da topla voda dolazi do radijatora, a on i dalje ostaje hladan, verovatno je da treba da ispustite višak vazduha iz njega. Za taj postupak često se koristi izraz “odzračivanje radijatora". 

Da bi topla i hladna voda u radijatoru imale normalan tok, u radijatoru ne sme biti vazduha. 

Više: 5 najvećih grešaka koje skoro svi pravimo pri korišćenju frižidera

Novi sistemi i modeli radijatora na sebi već imaju dodatak koji se koristi za odrzračivanje i on je ugrađen u ventilu (regulatoru) gde podešavate nivo toplote radijatora. 

Postupak za odzračivanje radijatora nije komplikovan. Okrenite ventil za regulaciju na poziciju za odzračivanje (najčešće je označeno kao pahuljica snega) i nalazi se na desnoj strani radijatora. Praktično, kao da hoćete da zatvorite dovod tople vode, zaokrenite regulator skroz udesno.

  Izvor:

Sada na levoj strani radijatora, ispod ventila za ispustanje vazduha, podmetnite najpre posudu za vodu. Odvrnite polako plastični ili mesingani ventil za ispustanje vazduha (sa leve strane radijatora) i najpre će početi da izlazi vazduh a potom vazduh pomešan vodom i na kraju voda iz radijatora. Kada krene ujednačen mlaz vode na ventilu, zatvorite ventil. Ovime je postupak odzračivanja odnosno ispustanja vazduha iz radijatora završen. Ne treba da vas zbuni neprijatan miris vode koja je i zamućena, jer je to uzapravo ustajala voda koja se godinama greje i prolazi kroz  bakarne i čelične cevi kao i aluminijumske delove radijatora.

U zavisnosti od toga kakvi su ventili, a ako ne postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje, radijatore možete odzračiti ključem, odvijačem ili kleštima ili ručno ako postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje. 

Više: 10 kućnih poslova koji se mogu obaviti za jedan minut

Novi ventili sa odzračivačima imaju na svom kraju jednu iglu (klip) kojim se reguliše toplota. Kada igla bude potpuno pritisnuta, ova pozicija je u stvari za "odzračivanje". Ukoliko ova igla "zapekne", onda ni odzračivanje neće biti moguće - igla treba da se horizontalno pomera napred-nazad. Da biste to pomogli, razradite je.

Više: Saveti za optimalno grejanje: štedljivi trikovi za topli dom

Najpre skinite plastičnu kapu sa ventila odvrtajući metalnu navrtku koja ga drži. Dođite do iglice i naprskajte je recimo WD-40 sprejom. Posle par minuta laganim kuckanjem po njoj horizontalno, laganim čekićem ili kleštima, razradite iglu. Ona mora nesmetano raditi napred - nazad na pritisak. Ne sme ići lako već kada pokušate da je pritiskate ići će malo teže ali se i vraćati u prvobitan položaj.

Izvor: Moje iskustvo

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije