Sa dolaskom hladnijih dana, najveća briga oko doma je kako ga zagrejati i održavati toplim. Osećaj koji niko ne voli je da nas sačeka leden stan kada se posle napornog i hladnog dana vratimo u svoje utočište.

Svako od nas, ako i sam ne prolazi kroz ovu situaciju, sigurno poznaje barem jedu osobu koja muči muku sa grejanjem i hladnim prostorijama.

Zato vam mi donosimo 3 sjajna saveta koji će održavati vaš dom zagrejanim.

Kvalitetni podovi

Svi zamo za staru izreku „hladnoća polazi od nogu“ i to je zaista tako. Nećete se osećati prijatno i ugrejano sve dok ne zagrejete stopala. Zato je bitno da vam je pod u stanu kvalitetno obložen. Tople podne površine treba da ispune ove kriterijume: moraju biti 100% od drveta, vodootporne, ekološki “svesne”, otporne na udarce i habanje kao i da ne provode struju.  

Kada je estetika u pitanju, laminat je uvek dobar izbor jer će vaš pod izgledati kao da je iz jednog dela.Brodski pod doprinosi modernom izgledu. Bitno je da je na dodir drvo glatko i fino obrađeno. Nije dobro štedeti na materijalu prilikom sređivanja podova, jer je to izdatak koji plaćamo jednom, a kasnije nam se novac odliva na dogrevanje godinama ako gubimo toplotu na ovim delovima stana.

Prozori koji dobro dihtuju

Ni kvalitetno urađeni podovi neće vas spasti hladnoće ako vam prozori ne dihtuju dobro. Prozori su prva barijera protiv ulaska spoljašnjeg vazduha u prostorije, te je veoma važno da budu kvalitetno ugrađeni - sa pur-penom nanetom bez propusta i solidnim špaletnama obrađenim i spolja i iznutra.

Zato kada birate prozore, birajte PVC prozore ili one od aluminijuma. Prema savetu stručnjaka, predstavljaju najbolji izbor jer su trajni, ekološki, čuvaju energiju pri grejanju i hlađenju, dihtuju dobro a održavaju se veoma jednostavno – uz pomoć meke krpe i blagog sredstva za čišćenje.

Ako vam prozori ne dihtuju dovoljno dobro, možete ih osigurati gumenom trakom oko ivica. Ovo možete proveriti tako što ćete staviti list papira na okvir otvorenog prozor, te ga zatvoriti. Ako papir izvučete sa lakoćom kroz zatvoren prozor, znak je da vam prozor ne dihtuje kako treba.

Termoizolacija

Svi znamo koliko je termoizolacija bitna zaštita i od spoljašnjih zvukova ali tako i od hladnoće. Dok se spoljašnja izolacija radi obično na kućama, unutrašnju možemo izvesti sami u stanovima ili svuda gde spoljašnja ne postoji.

Izolacija podova je, takođe, važna stavka i postiže se postavljanjem takozvanih “plivajućih” podova, koji se ne oslanjaju direktno na podlogu već na kamenu vunu koja redukuje zvuk i smanjuje toplotne gubitke za čak 60%.

Ovo su načini koji će vam osigurati topao dom i zaštitu od spoljašnjih uticaja, te ako razmišljate o renoviranju ili kupovini novog doma, obavezno ovo imajte na umu.

 Izvor: Lepa&Srećna