Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO EKSPLODIRA PLINSKA BOCA: 1 sitnica može da odnese život a košta 10 dinara

Neko zna pravila pa ih krši, drugi čak i ne znaju - evo zašto eksplodira plinska boca!

  Izvor: Emilija Jovanović / Shutterstock

Potrebna je samo jedna varnica da u prostoriji sa plinskom bocom sve odleti u vazduh! Glavni razlog eksplozije su neispravni uređaji i elementi same instalacije - staro, ispucalo crevo, ventil koji loše zatvara ili uređaji koji nemaju automatsko isključivanje.

U kući možete doživeti teške povrede i kad se tome najmanje nadate - u kupatilu ili kuhinji, samo zato što niste preduzeli osnovne preventivne mere.

Možda će vas zanimati

Veoma je važno plinske boce kupovati samo od ovlašćenih distributera. Zabranjeno je sipanje plina "ispod tezge", odnosno sa samih pumpi, a još je strašnije kad neko hoće "da vas časti" pa vam doda par stotina grama više. Obavezna je kupovina atestiranih, punjenih boca.

Gde ćete postaviti bocu u stanu je, takođe, izuzetno važno. Ne smete je držati ispod nivoa zemlje, a izvori toplote i paljenja moraju biti na rastojanju. Nigde u blizini boce ne traba držati zapaljive stvari kao što su novine ili stare krpe. 

Crevo kojim se spaja boca i uređaj - grejalica, bojler, šporet - treba menjati na dve godine. Takođe, treba redovno proveravati da li svi venitili dobro zaptivaju. Ono što mnogi zaboravljaju jeste da promene gumicu kojom se dihtuje veza između creva i uređaja. Ona se najviše haba prilikom promene boce i zato je obavezno da se menja prilikom svakog novog pripajanja boce!

Možda će vas zanimati

Ova gumena stvarčica ne košta više od deset dinara, a ako popusti, gas će se širiti kroz celu kuću. 

U Sektoru za vanredne situacije MUP upozoravaju da, ukoliko se oseti miris gasa, "bez odlaganja treba odmah pogasiti sve plamenove"

"Odmah potom treba napraviti promaju, otvoriti sve prozore i vrata, i isključiti dovod gasa preko odgovarajućih slavina. U prostoriji u kojoj se osetio miris gasa nikako se ne sme prilaziti sa otvorenim plamenom, odnosno paliti šibice, upaljač ili pušiti. Takođe, ne treba uključivati električne prekidače i paliti svetlo dok se ne izgubi miris gasa," poručuju u MUP.

Možda će vas zanimati

 Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije