U velikom broju prehrambenih proizvoda za malu decu pronađene su opasne hemikalije, pokazalo je istraživanje.

U izveštaju neprofitne organizacije The Label Clean Project, koja je i sprovela istraživanje, navodi se da je reč o arsenu, olovu, kadmijumu i akrilamidu.

PROČITAJTE JOŠ: LEKARI ŠOKIRALI: NEMA VIŠE OPERACIJA ZA PUŠAČE I GOJAZNE PACIJENTE

Grupa američkih naučnika analizirala je 530 različitih grickalica, žitarica i napitaka kupljenih u poslednjih pet meseci, prenosi Independent.

Ustanovili su da od 65 posto analiziranih proizvoda njih 65 posto sadrži arsen, 58 posto kadmijum, 36 posto olovo i 10 posto akrilamid.

Otkriveno je i da 80 posto adaptiranih mleka za bebe sadrži arsen, toksin koji Svetska zdravstvena organizacija povezuje s nizom zdravstvenih problema, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Velike količine arsena otkrivene su i u proizvodima na bazi pirinča.

Arsen u pirinač dospeva za vreme njegovog rasta zbog industrijskih otrova i pesticida u zemlji. Evropska unija je u januaru 2016. godine propisala najvišu dopuštenu količinu arsena kako bi smanjila izloženost dece tom teškom metalu. Dopušteno je do 0,1 miligrama arsena po kilogramu pirinča.

PROČITAJTE JOŠ: AKO IMATE PSA ILI MAČKU OVO MORATE DA ZNATE: evo kako nas poljupci kućnog ljubimca vode u SMRT

Najveći problem, kada se radi o arsenu u pirinču je činjenica da brojni prehrambeni proizvodi za decu i dojenčad sadrže pirinčano mleko kao zamenu za kravlje mleko. A to je najosetljivija populacija. Podaci u stručnoj literaturi o prisutnosti arsena dokazuju da vafli od pirinča, pirinčani krekeri i kolačići od pirinča mogu sadržati velike količine anorganskog arsena zbog čega mogu znatno povećati prehrambenu izloženost dojenčadi i male dece tom hemijskom spoju.

Istraživanje je pokazalo da moderna hrana za decu sadrži 70 posto više akrilamida od prženih krompirića, a ta se hemikalija povezuje sa oštećenjima mozga i reproduktivnim problemima.

Utvrdili su i da je 60 posto proizvoda s oznakom "BPA free" bilo pozitivno na bisfenol A, industrijsku hemikaliju koja se koristi za izradu plastike.

Izvor: N1