Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

OVE LEKOVE SRBI ČESTO KUPUJU, A NE ZNAJU DA SU SMRTONOSNI: evo koje tablete više nikada ne smete da pijete

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Na pijacama se prodaju neprovereni lekovi kojima je istekao rok trajanja ili su odbačeni kao neupotrebljeni, a konzumiranje ovih lekova može da bude opasno po život!

Izvor: Foto: Profimedia

Budite na oprezu i nikako ne kupujte neproverene medikamente, antibiotike, sirupe, čak iako na kutiji uredno stoji markica, nemojte! Konzumiranje ovih medikamenata može biti kobno po vaše već narušeno zdravlje.

Novinarska ekipa obišla je nekoliko beogradskih pijaca i ono što smo zatekli zaprepastilo nas je, tik uz iznošene polovne stvari, knjige, eto i lekova.

Em se na divlje prodaju na buvljacima i pijacama, em ih građani masovno kupuju. Naravno, za takvu kupovinu ne treba recept kao u apoteci. Lekovi kupljeni na ovaj način apsolutno su nebezbedni i nose rizik od ugrožavanja zdravlja i života. Na pijačnim tezgama prodaju se lekovi koji su bačeni, nađeni u kontejneru, oni koji se ne čuvaju kako propisi nalažu, a mnogi od njih sadrže hemijske supstance koje mogu imati toksično dejstvo u određenim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO VAM KAKO DA EFIKASNO SKINETE PESTICIDE SA VOĆA I POVRĆA: ova lako dostupna hemikalija uništava sve bakterije, viruse i gljivice i ne šteti okolini

Doc. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta, ističe da problem prodaje lekova na crnom tržištu nije nimalo bezazlen, tim pre što je na ilegalnom tržištu oko 50 odsto lekova falsifikovano.

- Nedopustivo je da se lekovi kupuju i prodaju na takvim mestima. U poslednjih nekoliko godina i antibiotici koji ne sadrže odgovarajuće aktivne supstance prodaju se na crnom tržištu, a u svetu je zabeleženo 72.000 smrtnih slučajeva dece zato što su lečena antibioticima koji nisu sadržali aktivne supstance. Konzumiranje tih lekova može ugroziti zdravlje i može biti opasno po život, što je potvrdila i Svetska zdravstvena organizacija - upozorava dr Samardžić.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...