Garet Poup postao je najnovija žrtva koja je poginula igrajući se opasne "igre gušenja" u kojoj deca prekidaju disanje kako bi postigli osećaj euforije.

Roditelji opisuju dečaka kao srećnog 11-godišnjaka, 31. avgusta 2016. godine pronašli su ga mrtvog u njegovoj sobi. Njegov otac je na Fejbuku napisao da je ova opasna igra otišla predaleko i da želi da osvesti roditelje i decu o opasnosti glupe i opasne igre.

PROČITAJTE JOŠ: Zaštita deteta od otmičara i pedofila: 10 obaveza roditelja + 10 stvari koje vaša deca moraju znati

Cilj ove igre je gušenje samog sebe do nesvesti, čime se izaziva privremeni osećaj euforije zbog nedostatka kiseonka u mozgu. Ali, isto stanje može izazvati trajnu štetu ili čak smrt.

Iako je igra već zaslužna za brojne smrti tokom prethodnih nekoliko godina, još uvek je popularna, a klinci redovno na društvenim mrežama objavljuju snimke kako pokušavaju da se uguše.

Zbog toga je Garetov otac u poruci napisao: "Ne znamo gde je Garet saznao za "igru gušenja", ali logičan izvor verovatno su njegovi školski prijatelji ili komšije.

"Na našim računarima ne postoji online potraga za tim terminima. Sigurni smo da nije nameravao da se ubije, jednostavno nije znao šta radi. Jednostavno je igru odveo predaleko. Neutešni smo. Naša porodica nikada nije doživela takvu bol i ne želimo da je iko drugi doživi. Molim vas da razgovarate sa svojom decom i uradite sve kako biste sprečili tragediju. Naš sin je bio jako mlad i podložan uticajima, nije znao šta radi i napravio je fatalnu grešku", rekao je otac.

PROČITAJTE JOŠ: Zašto dete treba vaspitavati i za konflikte: umesto emocionalne ucene, roditelj mora da pruži detetu ove slobode

Obdukcija je potvrdila da se Garet slučajno sam ugušio, a podaci iz SAD kažu da se 82 dece u dobi od 6-19 godina ugušilo igrajući istu igru u periodu od 1995. do 2007.

Najviše žrtava bili su dečaci, a prosečna dob smrti iznosi 13 godina.

Stručnjaci upozoravaju roditelje i učitelje da razgovaraju s decom o opasnoj igri pre nego što čuju za nju od vršnjaka i pomisle da je bezopasna.

Izvor: Net.hr