Priče o tome da i uključen bojler tokom tuširanja može da bude smrtonosan i više su od istine.

Ali, nije bojler jedina opasnost koja vreba, već još dva uređaja koja skoro svako ima u kupatilui mogu biti uzrok tragedije!

Prema rečima vodoinstalatera Tome Dimića, glavnu opasnost u kupatilu predstavljaju stare instalacije!

"Obično su u pitanju instalacije gde je uzemljenje veoma loše. Kada pregori grejač u bojleru, ondnosno, kada se istopi sve okolo, unutra ostaje žica koja greje vodu. Kod starih instalacija kada grejač "probije", bojler bude pod naponom, a sklopka ne može da "iskoči", objašnjava ovaj vodoinstalater.

Kada sklopka ne odradi svoj deo posla, prema rečima Tome Dimića, jedini provodnik struje je - upravo čovek koji se u tom momentu nalazi u kadi.

"Tada se kroz vodu prenosi struja i elekrticitet je rasprostranjen kroz celo telo, a ne samo na neke delove tela,"priča vodoinstalater Dimić.

Osim strujnog udara, opasnost kada je bojler u pitanju, javlja se i u vidu eksplozije.

Što se odbrane od eksplodiranja bojlera tiče, naš sagovornik objašnjava da postoje faktori zaštite kako do toga ne bi došlo.

"U bojleru postoji sigurnosni termostat koji reguliše temperaturu u bojleru, odnosno, kada se voda u bojleru ugreje, taj termostat gasi bojler. Takođe, tu je i sigurnosni ventil na bojleru koji ako je neispravan ne može da propusti paru kroz sebe. Kada bojler bude pun pare, dolazi do pritiska i tada bojler eksplodira kao bomba,"priča Dimić ističući da su imali slučaj gde je eksplozija bojlera izbila zidove u kupatilu u jednom stanu na Novom Beogradu.

Pored bojlera, do tragedije može doći i kada nastupi kratak spoj između grejalice i bojlera ako su upaljeni tokom tuširanja.

Fen za kosu takođe može predstavljati veliku opasnost ukoliko se ne koristi u kontrolisanim uslovima.

Prema savetima električara, fen ne smete koristiti u blizini kada, tuš kabina, bazena ili drugih mokrih površina. Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe. To pravilo takođe važi čak iako je fen isključen na dugme.

Da biste smanjili opasnost od klizanja u kupatilu, zavese na kadi treba da budu otežane na ivici, kako voda sa njih ne bi curila na pod. Takođe, potrudite se da kupatilo bude dobro osvetljeno, postavite rukohvate i držače na strateškim mestima!

Ukoliko koristite fen u kupatilu, obavezno isključite kabl iz utičnice nakon upotrebe.

S obzirom na to da nisu vodootporni, ovi električni uređaji ne smeju doći u kontakt sa vodom. Osim što mogu da se pokvare, postoji velika opasnost od elektrošoka ukoliko fen dođe u kontakt sa vodom ili većom količinom vodene pare.

Tekst: Andriana Janković

Izvor: Blic