Poskupljenje  struje najavljeno je za početak februara, a vi već danas možete da se pripremite kako bi račun ipak bio što manji. Zimi nam naročito teško padaju troškovi električne energije, jer se mnogi greju na struju, a pošto se daleko više boravi kod kuće tokom pandemije korona virusa, izdaci neprekidno rastu.

Kako biste uštedeli što više, jednu stvar možete uraditi već danas. Zamenite sve svoje sijalice LED rasvetom. 

Ovo je vrlo sitna i jednostavna izmena koja će vam doneti značajnu uštedu. Činjenica jeste da su LED sijalice skuplje od takozvanih "običnih" ali ćete ovaj inicijalni trošak brzo nadoknaditi. Verovali ili ne, ali jedna takva sijalica troši barem 75 odsto električne energije manje, što će doneti ogromnu uštedu.

Posebno je praktično i lepo što ovaj tip osvetljenja danas ima brojne varijetete, počevši od same veličine i tipa sijalice pa do vrste svetla. Zato obavezno proverite kakvu boju emituju i izaberite onu koja vama najviše prija - od hladne bele, preko umereno bele koja imitira prirodno dnevno svetlo do najtoplije žute, slične našim "starim", tradicionalnim sijalicama.

Ukoliko imate običaj da spuštate roletne i navlačite teške draperije, to je odličan način da što više uštedite na grejanju. Međutim, potrudite se da ih podignete što ranije ujutru kako biste izbegli potrebu da uključujete veštačko svetlo. U prostorijama koje ređe koristite ili u njima ne boravite, već su samo "prolazne", kao što su podrumi, stepeništa pa čak i potkrovlja, ugradite sijalice koje se gase "same" čim u njima nema nikoga. Time ćete izbeći ono što se mnogima dešava - da svetlo zaborave uključeno i otkriju - tek posle nekoliko sati - da strujomer bespotrebno "kuca".

Izvor: Lepa&Srećna