Raspolaganje mesečnim budžetom nije baš lak zadatak.

Iako možda iz meseca u mesec verno zapisujete sve troškove i novčane obaveze, verujemo da se većina vas često pred kraj meseca nađe u finansijskoj krizi.

Ipak, postoji rešenje i za ovaj problem. Sledeći trikovi znatno će popraviti način na koji raspolažete novcem i lišiti vas nepotrebne krize kako bi mirnog uma dočekali sledeću platu.

1. Rešite se samo jednog nepotrebnog troška

Razmislite na šta sve trošite novac. Pokušajte da se setite jedne stvari, poput pretplate na časopis, na koju svaki mesec trošite određenu svotu, a nije vam nužna. 

Ako se odreknete jedne, biće vam lakše u budućnosti da se odričete i stvari za koje ste mislile da bez njih ne možete. Razmislite na šta tačno trošite novac i odlučite šta vam je nužno, a šta ne.

2. Podelite troškove s partnerom, prijateljicom ili cimerom

 Ako vaša prijateljica ima pretplatu na neki muzički ili filmski servis, nema potrebe da i vi imate svoj odvojeni račun na istom servisu. Jednostavno je zamolite da vas doda na svoj račun kako biste od sledećeg meseca delile trošak. Takođe, razmislite o kupovini namirnica i da li zaista i vi i vaš cimer treba da kupujete određene stvari duplo ili jednostavno možete da podelite trošak jedne stvari. Na početku bi vam se to moglo učiniti kao zanemariva svota, ali kada saberete koliko biste na te stvari potrošili godišnje, iznenadićete se.

3. Plaćajte gotovinom

 Pokušajte što češće da plaćate gotovinom. Kada fizički vidite novac koji vam je ostao, lakše ćete donositi odluke o kupovini nego kada plaćate karticom s kojom vrlo lako možete da se zanesete i potrošite znatno više nego što ste planirali.

4. Dobro razmislite pre nego što bacite ili poklonite neke stvari

Pre nego što odlučite da nešto bacite ili poklonite nekoj daljoj rodbini, razmislite možete li da prodate tu stvar. Danas postoji zaista mnogo stranica koje pružaju uslugu prodaje polovnih i novih stvari. Takođe, nemojte se striktno držati datuma isteka roka hrane. Ako na nekoj namirnici stoji da je "najbolje upotrebiti do" određenog datuma, to znači da bi i nekoliko dana nakon prolaska tog datuma ta namirnica mogla biti u savršeno dobrom stanju. Takođe, nemojte da kupujete istu stvar u velikim količinama jer biste se mogli brzo da se zasitite i pustite ostatak da trune u frižideru ili jednostavno zaboraviti da imate zalihe.

Izvor: Stil