Jedna Engleskinja je šokirala javnost ispričavši kako štedi na toalet papiru. Naime, ona je odlučila da umesto njega koristi sanitarne krpice, koje posle upotrebe pere u veš mašini. Ovo pravilo važi za celu porodicu, pa tako u kupatilu stoje dve korpe, jedna za čiste krpice a druga za upotrebljene.

Prema njenim rečima, tako uštedi skoro 350 evra mesečno, a ovu praksu je uvela pre tri godine. Veruje da time doprinosi i očuvanju životne sredine, kako štednjom na papiru, tako i manjim otpadom. "Ništa što telo proizvede ne treba da nam bude strano", objasnila je ona. Zato je koristila i klasične, pamučne pelene dok su joj deca bila mala i nije želela da troši novac na one za jednokratnu upotrebu.

Mada tvrdi da na Fejsbuku ima brojne prijatelje koji rade isto, dosta je onih koji su skeptični naročito posle njenog priznanja da upotrebljene "krpice" pere na temperaturi od 60 C stepeni. "Malo je to da bi se uništile sve opasne bakterije kojih ima u fekalijama", naglašava jedan čitalac.

Međutim, epidemija korona virusa koja je izazvala potpuno neočekivanu "pomamu" za toalet papirom i pokazala kako brzo mogu nastati nestašice navela je mnoge da preispitaju svoj kućni budžet i razmisle kako mogu da uštede na toalet papiru. 

Posebno su za to zainteresovane mame koje priznaju da ga njihova deca nemilice troše u WC-u i kažu da se deca užasavaju mogućnosti da dodirnu "ono" prstom. Zato je, pre svega, važno decu osloboditi tog straha, ali ih naučiti kako da koriste papir i temeljno peru ruke nakon male i velike nužde.

Ipak, najviše efekta na kućni budžet i uštede donosi pametna i promišljena kupovina. Prvo, pažljivo odaberite marku toalet papira, ne samo po ceni već upoređujući realnu količinu - broj i kvalitet listića - sa novcem koji treba da izdvojite.

Drugo, potrudite se da uvek imate "rezervnu" marku - ako se vežete samo za jednu, dogodiće se da želite da je kupite po svaku cenu čak i ako vam ta cena ne odgovara.

Treće i najvažnije - uvek kupujte na akciji. Sigurno je da tako morate u startu izdvojiti više para, ali ćete u konačnom zbiru najviše uštedeti. To znači, čak i ako imate rezervnu količinu kod kuće, a ugledate "svoju" marku na akciji, odmah kupujte. Traži malo spretnosti da se to spakuje u kući, ali će smanjeni mesečni izdaci opravdati taj trud.

Izvor: Lepa&Srećna