Planiranje štednje je jedna od najmučnijih stvari, koja mnogima baš i ne polazi za rukom. Najčešće nas muči pitanje „od čega da uštedim“, kada je potreba tako puno, a plate nisu zavidne.

Ipak, uvek je dobro imati nešto ušteđevine, te vam predstavljamo 3 načina na koja vam je ušteda zagarantovana. Mogu ih primenjivati svi, a drugi i treći način su izuzetno prikladni za parove.

Štednja u fazama

Štednja u fazama ili metoda od 52 nedelje – koliko ih jedna godina sadrži. Dakle, cilj je da svake nedelje uštedite malo više nego što ste prethodne. Pa ako prve nedelje počnete sa 5 evra, a naredne uštedite 10e, poslednje nedelje u godini trebalo bi da "sklonite" sami od sebe 260 evra. Ukupan iznos vaše uštede na kraju godine biće 6 890 evra. Ako vam je ovo ipak previše teško, smanjite količinu novca i ostavljajte ušteđevinu svakog meseca umesto nedelje.

Kupujte i štedite 

Na ovaj način pored uštede, ispratićete i svoje troškove. Poenta je da od svake kupovine odvojite određeni procenat sa strane - sklopite dogovor sami sa sobom. Na primer, ako ako odlučite da ostavljate sa strane 10% od svake kupovine, onda kad kupite cipele ili čizme za, recimo, 50 evra, treba da ostavite "na štednju" 5 evra. 

Ovo je idealno rešenje kad neko od partnera ima problem sa nekontrolisanom kupovinom. Tada ovaj trik ima i psihološki značaj - ako svaku kupovinu procenjujete po ukupnoj sumi (u ovom slučaju 50+5), teže ćete se odlučivati na kupovine. Da ne biste komplikovali, možete da sitnije kupovine izuzmete od ovog pravila.

Pretvaranje loših navika u štednju

Cilj je da za svaku lošu naviku odvajate sa strane fiksni iznos novca. Na primer, ako stalno kasnite na dogovorene sastanke, odredite sami sebi 2 ili 5 evra "kazne" (sami odlučite koliko će koja navika da vas "košta"). Ova metoda će vam pomoći da se rešite loših navika i istovremeno uštedite novac.

Za parove je to pogodno ako imaju navike zbog kojih jedan partner  stalno prigovara onom drugom - neobavljeni kućni poslovi, kašnjenje i tome slično. Simbolične "kazne" slivaju se u zajednički budžet koji onda par opredeljuje u neki cilj u kojem će oboje uživati.