Naša potrošnja hrane, pića i odeće ima ogroman uticaj na naše okruženje. Postoji nekoliko stvari koje možemo da učinimo da smanjimo svoje troškove ali i štetan uticaj na planetu.

To znači da pažljivo pratimo svoje ponašanje u kupovini i kupujemo ono što je proizvedeno uz uštedu energije i na ekološki način. A na šta treba da obratite pažnju kada kupujete u supermarketu?

1. Ponesite sa sobom svoju torbu

To je tako jednostavno, a opet mnogi to zaboravljaju: ponesite sa sobom svoju platnenu torbu, popularni ceger.

Samo pronađite neki jednostavan model koji se lako sklapa i naviknite se da je uvek imate u tašni. Tako ćete biti spremni i za "spontane kupovine".

Štedite novac za plastične i papirne kese koje se naplaćuju, a pritom dajete i svoj doprinos očuvanju planete. Za papirne kese se troši puno energije u proizvodnji, a za raspad plastičnih kesa potrebni su vekovi.

2. Napravite listu za kupovinu

U kupovinu ne treba ići gladan jer se tada kupuje i ono što ne treba. Bolje da napravite listu pred odlazak u prodavnicu. I uvek se zapitajte: da li mi zaista ovo treba? Kratko pitanje zahvaljujući kojem ćete izbeći nepotrebno bacanje hrane, trošenje novca i pravljenje još više ambalažnog otpada.

3. Ne kupujte proizvode u pakovanju za jednokratnu upotrebu

Piće, na primer, često možete kupiti u bocama za višekratnu upotrebu ili u onima za jednokratnu upotrebu. Slično je sa deterdžentima, tečnim sapunima, itd. Uvek izaberite boce za višekratnu upotrebu, velika pakovanja ili dopune, jer ćete na taj način značajno smanjiti količinu otpada koji pravite.

4.  Obratite pažnju na pečat

Roba organskog porekla može se prepoznati po pečatima ili simbolom fer trgovine na proizvodima.

Pečati pokazuju da su proizvodi uzgajani sa manje đubriva, sredstava za zaštitu useva i aditiva - ili opisuje u kakvim su uslovima gajene životinje. Obratite uvek etiketu na kojoj piše da li su primenjivani aditivi i emulgatori koji su štetni po zdravlje!

5.  Regionalna i sezonska kupovina

Ako želite da kupujete pametno, svakako treba da obratite pažnju na to odakle roba dolazi.

Da li je lubenica putovala odnekuda ili je iz našeg regiona? Doprinesite opštoj štednji tako što izbegavate proizvode koji nisu sa našeg područja.

I, jednako važno: obratite pažnju na godišnje doba prilikom kupovine. Zapitajte se  - kada je vreme za koju hranu?

Da li su jagode zaista dostupne tokom cele godine i da li je normalno i neophodno da ih jedete u januaru?

6. Obratite pažnju na rokove za upotrebu robe

Datum govori do kada je hrana najboljeg ukusa i kvaliteta, ali  etiketa "najbolje upotrebiti do... " ne znači da se proizvodi više ne mogu konzumirati nakon tog datuma. 

Izvor: Lepa&Srećna