Dve stvari se nikad neće promeniti u kući - uvek ima šta da se sprema i nikad nema dovoljno vremena za spremanje, piše Lepa&Srećna.

Ako se pomirimo s tim, ostaje da na najbolji način pomirimo i ovu kontradiktornost. 

Minimalno spremanje kuće znači da za najkraće vreme ostvarite najbolji efekat. Ovo pravilo se skraćeno zove 20 odsto / 80 odsto a svoj koren vuče iz ekonomije, drugačije, ali po mnogo čemu slične veštine upravljanja resursima.

Zasnovano na ovom pravilu, dajemo vam kratak spisak poslova koje možete da obavite brzinski a da kuća izgleda što urednije.

1. Prvo sklonite sve sa podova. 

Čak i ako nećete stići da, recimo, usisate tepihe i obrišete parket i pločice, rasklonite sve sa podova. 

Primenjujte ovu tehniku najviše u dečjim sobama. Čim sklonite igračke, podignete knjige, ruksake i sportske rekvizite, soba će delovati urednije.

2. Ispraznite veće radne površine. 

Kutije i fioke su pravi spas u zadnji čas.

Treba da imate u pripremi atraktivne kutije u koje možete da odložite časopise ili razne daljinske upravljače u dnevnoj sobi.  U kuhinji, potrudite se da uvek imate bar jednu "haos" fioku u koju možete brzinski da ubacite sve što se skupilo na pultu. 

Isto važi i za ormariće u kupatilu. 

Ne pouzdajte se u jednu korpu za veš. Ona može da služi redovno u kupatilu, ali treba da imate još jednu za slučaj iznenadnih brzinskih spremanja.

3. Spremanje kreveta je obavezno.

Krevet je velika površina. Svaki nered na njemu uništiće izgled cele sobe. Zato je ovde princip pojačan na 3:97! Za samo tri minuta rada sredićete jednu od najvećih površina u prostoriji.

4. Sve linije brzinski poravnajte. 

Ispravite stolnjake, zategnite prekrivače, gurnite sve knjige "pod konac" u polici. Uvucite sve stolice uz trpezarijski sto, poređajte teglice i bočice na toaletnom stolu. 

Čak i ako ostane prašina, ovako "utegnuta" kuća deluje urednije.

5. Ako možete da izaberete samo jedan "krupniji posao", usisajte podove. 

Ovo je jedina situacija kad ne treba spremati kuću "počevši odozgo" nadole. Ignorišite prašinu, ali usisajte mrve i krupniju prašinu sa poda kao i paučinu koja se podvuče pod uglove lampi i nožice fotelja i stolica.

6. Ako bilo šta želite /stižete da brišete, neka to budu stakla i ogledala.

Blistavost staklenih površina osvetliće novim sjajem celu kuću. Čim skinete fleke od paste za zube sa ogledala, celo kupatilo će delovati čistije.

Izvor: Lepa&Srećna