Najveći rizik predstavljaju punjači koje nabavljamo po najnižoj ceni - generička, "no name" oprema obično se kupuje preko interneta ili na pijacama, piše Lepa & Srećna.
Oni najčešće nisu testirani prema bezbednosnim standardima.
U Velikoj Britaniji je 2014. godine obavljena provera i utvrđeno je da više od polovine takvih punjača ne zadovoljava osnovne propise za bezbedne uređaje. Zato je najbolje koristiti uređaje sa sertifikatima proizvođača, a najbolje je ne ostavljati nikad uređaje da se pune bez nadzora.
Izvor: Lepa & Srećna
PROČITAJTE JOŠ:
Korisni kuhinjski trikovi: evo kako da najbezbednije bacite iskorišćeno ulje za prženje
Veliki broj domaćica nije baš siguran šta je najbolje učiniti s jestivim uljem koje su upotrebile za prženje.
Mnoge se odlučuju da ga bace onako kako bi to učinile sa drugim tečnim otpadom - prosipaju ga u kuhinjsku sudoperu.
Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovo nipošto nije bezbedan način, piše Lovesensa.
Prvo, postoji ozbiljna opasnost da se zbog hemijskih procesa sa ostalim jedinjenjima, ova masnoća pretvori u naslage i izazove zapušenja.
Drugo, masnoće u otpadnim vodama velikih gradova mogu izazvati i ekološki problem zbog kumulativnog efekta.
Zato je najbolje da upotrebljeno ulje prespemo u plastičnu bocu ili teglicu, čvrsto je zatvorimo i bacimo u smeće.
Obavezno prvo ostavite da se ulje ohladi da se ne biste prilikom presipanja opekli. Takođe, izaberite posudu koja veličinom odgovara količini masnoće - nemojte bacati višak plastike za malo ulja na dnu boce.
Isti savet važi i za masnoću koja je nastala kao proizvod pečenja nekih većih komada mesa.
Ukoliko je količina upotrebljenog ulja mala i nije neophodno da presipate u flašicu, jednostavno tiganj obrišite ubrusom i bacite ubrus u smeće.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.