Sastojci:

  • kilogram patlidžana
  • limun
  • 2 lovorova lista
  • veza peršuna
  • 4 lista bosiljka
  • manja crvena paprika
  • so, biber

Priprema:

Patlidžan operite, osušite i isecite po dužini na šnite debljine pola centimetra. Posolite i pobiberite, poređajte u dublji pleh, pa odozgo stavite nešto teško (deblju kuhinjsku dasku na primer) i ostavite desetak sati da se ocede.

Isperite patlidžan 2-3 puta u posoljenoj vodi zakiseljenoj limunom. Kad se osuši ređajte u tegle, a odozgo stavite listiće bosiljka, iscekan peršun i komadiće paprike. Sipajte sirće da sve prekrije, poklopite tanjirićem i pritisnite opet nečim teškim.

Posle nekoliko dana proverite da li se nivo tečnosti smanjio i ako jeste, sipajte još sirćeta. Prelijte sa malo maslinovog ulja i prekrijte celofanom.

Vreme pripreme: 40 minuta + 10 sati ceđenja

Recept piše: Marija Jakob