Kompot od breskvi sa smeđim šećerom
Sastojci:
- 500 g breskvi
- sok jednog limuna
- 100 g smeđeg šećera
- nekoliko karanfilića
- ½ l vode
Priprema: Breskve očistite i naseckajte na kockice. Stavite u šerpu, pospite šećerom i prelijte vodom. Dodajte sok od limuna i karanfilić.
Kuvajte dok breskve ne omekšaju. Možete dodati i kašičicu cimeta i pomorandžinu koru.
Šareni kompot od suvog voća
Sastojci:
- 50 g suvih kajsija
- 50 g suvih bresaka
- 50 g suvih šljiva
- 50 g sušenih brusnica
- 50 g suvog grožđa
- 1 jabuka
- 1 kruška
- sok limuna
- kora limuna
- karanfilić
- 1 l vode
Priprema: Suvo voće stavite u posudu, prelijte kipućom vodom i kuvajte na laganoj vatri dvadesetak minuta. Očistite jabuku i krušku i isecite ih na kriške. Dodajte kriške jabuke i kruške, karanfi lić, sok i koricu limuna u kompot i nastavite da kuvate još deset minuta. Ako je potrebno, dodajte još vode. Kad se ohladi, sipajte u činije ili čaše i ukrasite anisom. Suvo voće je već dovoljno slatko tako da nema potrebe da u kompot dodajete šećer.
Kompot od šljiva sa cimetom i rumom
Sastojci:
- 500 g šljiva bez koštica (možete upotrebiti i zamrznute šljive)
- 200 g šećera
- karanfilić
- 1 kašičica cimeta
- sok jednog limuna
- ½ l vode
- kašika ruma
Priprema: Očišćene šljive prepolovite, stavite da se kuvaju u poklopljenoj šerpi sa šećerom, karanfi lićem, cimetom, sokom limuna i vodom. Povremeno promešajte. Dodajte vodu po potrebi. Pre serviranja ukrasite listićima sveže nane.
Recepte piše: Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.