Kompot od breskvi sa smeđim šećerom

Sastojci:

  • 500 g breskvi
  • sok jednog limuna 
  • 100 g smeđeg šećera 
  • nekoliko karanfilića 
  • ½ l vode

Priprema: Breskve očistite i naseckajte na kockice. Stavite u šerpu, pospite šećerom i prelijte vodom. Dodajte sok od limuna i karanfilić.

Kuvajte dok breskve ne omekšaju. Možete dodati i kašičicu cimeta i pomorandžinu koru.  

Šareni kompot od suvog voća 

Sastojci:

  • 50 g suvih kajsija 
  • 50 g suvih bresaka 
  • 50 g suvih šljiva 
  • 50 g sušenih brusnica 
  • 50 g suvog grožđa 
  • 1 jabuka 
  • 1 kruška 
  • sok limuna 
  • kora limuna 
  • karanfilić 
  • 1 l vode 

Priprema: Suvo voće stavite u posudu, prelijte kipućom vodom i kuvajte na laganoj vatri dvadesetak minuta. Očistite jabuku i krušku i isecite ih na kriške. Dodajte kriške jabuke i kruške, karanfi lić, sok i koricu limuna u kompot i nastavite da kuvate još deset minuta. Ako je potrebno, dodajte još vode. Kad se ohladi, sipajte u činije ili čaše i ukrasite anisom. Suvo voće je već dovoljno slatko tako da nema potrebe da u kompot dodajete šećer.  

Kompot od šljiva sa cimetom i rumom 

Sastojci:

  • 500 g šljiva bez koštica (možete upotrebiti i zamrznute šljive) 
  • 200 g šećera 
  • karanfilić 
  • 1 kašičica cimeta 
  • sok jednog limuna 
  • ½ l vode 
  • kašika ruma 

Priprema: Očišćene šljive prepolovite, stavite da se kuvaju u poklopljenoj šerpi sa šećerom, karanfi lićem, cimetom, sokom limuna i vodom. Povremeno promešajte. Dodajte vodu po potrebi. Pre serviranja ukrasite listićima sveže nane. 

Recepte piše: Marija Jakob