Neodoljivi ukus, boja i miris... pekmez od ljubičice doneće vam proleće pravo u kuhinju kad god otvorite teglicu s džemom od ljubičica. Idealan je za mafine, ovaj pekmez će mnoge iznenaditi intenzivnim ukusom.
Sastojci:
- 250 g latica ljubičica
- 750 g šećera
- 5 dl vode
- nekoliko kapi limunovog soka
Priprema:
Latice ljubičica usitnite u mikseru. Šećer i vodu skuvajte dok ne počnu da se prave mehurići, dodajte ljubičice. Kako bi se dobila lepša boja, dodajte i par kapi limunovog soka. Neprestano mešajte i kuvajte oko 20 minuta na najslabijoj vatri. Ako je pekmez previše gust, dodajte još malo vode.
Napomena: Ako nemate ljubičice u bašti ili imate ali ne znate kako latice da operete i osušite, možete da ih kupite u specijalizovanoj radnji za jestivo cveće.
Marija Jakob