- Sastojci:
- 5 kg zrelih šljiva
- 1/2 kg šećera
- vanillin šećer
Priprema:
Šljive dobro oprati i očistiti od koščica.
Staviti u šerpu i staviti na ringlu da provre. Kuvajte dok šljive dobro ne proključaju.
Za to vreme uključite rernu na 250 stepeni C. Kad šljive dobro provre prebacite ih u širu šerpu i ubacite u rernu.
Kuvajte oko 3 sata uz povremeno mešanje. Na polovini kuvanja, dodajte šećer i dobro izmešajte.
U koliko volite sladje dodajte više šećera ili ako su šljive kisele.
Džem je gotov kad se vidi dno šerpe kad povućete varjačom po dnu. Dodati po želji vanilin šećer.
Sipajte vreo u vruće tegle, zatvprote metalnim zatvaračima i okrenite tegle naopako.
Ostavite tako da se ohlade, pa okrenite tegle i poređajte u police sa ostalom zimnicom.
Izvor: Recepti za sve
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka