• Sastojci:
  • 5 kg zrelih šljiva
  • 1/2 kg šećera
  • vanillin šećer

Priprema:

Šljive dobro oprati i očistiti od koščica.

Staviti u šerpu i staviti na ringlu da provre. Kuvajte dok šljive dobro ne proključaju.

Za to vreme uključite rernu na 250 stepeni C. Kad šljive dobro provre prebacite ih u širu šerpu i ubacite u rernu.

Kuvajte oko 3 sata uz povremeno mešanje. Na polovini kuvanja, dodajte šećer i dobro izmešajte.

U koliko volite sladje dodajte više šećera ili ako su šljive kisele.

Džem je gotov kad se vidi dno šerpe kad povućete varjačom po dnu. Dodati po želji vanilin šećer.

Sipajte vreo u vruće tegle, zatvprote metalnim zatvaračima i okrenite tegle naopako.

Ostavite tako da se ohlade, pa okrenite tegle i poređajte u police sa ostalom zimnicom.

Izvor: Recepti za sve

RECEPTI ZA ZIMNICU