Dunje su izuzetno tvrde čak i kad su sasvim zrele! Uz pomoć jednostavnog trika, oljuštićete iz lako, a onda još lakše napraviti tradicionalnu slatku zimnicu koja je kod nas omiljena - slatko od dunja, piše Lepa & Srećna

Za početak, dunje dobro operite, a najbolje je da koristite novi sunđer za sudove sa plastičnom žicom. Odmerite dunje i pristavite odgovarajuću količinu vode da mogu da ogreznu. Kad bude mlaka, spustite polako dunje i ostavite da se kuvaju na tihoj vatri minut-dva. Vadite rešetkastom kašikom i prelijte hladnom vodom.

Sada ćete dunje s lakoćom oljuštiti. Naseckajte dunje na kockice i sada odmerite količinu voća. Izmerite kristal-šećer za sirup - na kilogram voća, stavite barem pola kilograma šećera - i prelijte čašom vode i ukuvajte gusto.

Spustite kockice dunja u sirup i kuvajte na jačoj vatri desetak minuta i skidajte penu s površine.

Zatim smanjite temperaturu i dokuvajte slatko još petnaestak minuta. Slatko se ne meša, već se samo povremeno protrese šerpa.

Kad sklonite s vatre, dodajte nekoliko kolutova limuna i sačekajte da se prohladi pa sipajte u sterilisane tegle i povežite.

Slatka zimnica: gurmanski recept za džem od šljiva sa čokoladom

Sastojci:

  • 2 kg šećera
  • 6 kg očišćenih šljiva
  • 5 štangli čokolade
  • flašica ekstrakta ruma

Priprema:

Ušpinujte šećer s malo vode gušće nego za slatko. Dodajte oprane, očišćene i samlevene šljive. Kuvajte uz mešanje po potrebi. Kad je gotovo, dodajte čokoladu i kuvajte još malo. Sklonite s vatre i umešajte flašicu ruma. Vruć džem sipajte u suve, vruće tegle. Zatvorite i dobro umotajte u ćebad. Ostavite do sutradan da se ohlade.

Izvor: Lepa & Srećna