Najveća greška koju ljudi prave kada kupuju kukuruz jeste da biraju već oljuštene klipove. Na pijacama i u marketima često ih vidimo lepo složene, ali upravo takav kukuruz brzo gubi sočnost i slatkoću.

"Kukuruz odmah nakon ljuštenja počinje da gubi vlagu i šećeri se pretvaraju u skrob, zbog čega postaje žilav i bezukusan", objašnjava nutricionistkinja Dženifer Palijan.

Ako kupite već oljušten kukuruz, stručnjaci savetuju da ga obavezno iskoristite istog dana. Najbolje je ipak kupovati kukuruz sa svežom zelenom ljuskom koja ga štiti i čuva ukus. "Pazite da su listovi čvrsti i da su svile vlažne i svetle boje. Suve ili tamne vlasi znak su da je kukuruz star i da mu je prošao najbolji ukus", kaže kulinarka Džoana Galager.

Druga česta greška je da ljudi kupljeni kukuruz ostave da stoji danima. Čak i ako je u ljusci, trebalo bi ga pojesti što pre – po mogućstvu u roku od nekoliko sati. "Šećeri u kukuruzu odmah nakon branja počinju da se pretvaraju u skrob, pa zato samo sveže ubrani klipovi imaju onu hrskavu, sočnu teksturu", naglašava Palijan.

kukuruz 2.jpg
Foto: Shutterstock

Ako želite da sačuvate letnji kukuruz i za kasnije, stručnjaci preporučuju da ga odmah zamrznete – isečene zrna sa klipa stavite u kesu i čuvajte u zamrzivaču. Tako ćete zadržati ukus i hranljive materije. A ukoliko kukuruz ipak nije najsvežiji, možete mu vratiti deo slatkoće prostim trikom – dodajte malo šećera i limunovog soka u vodu dok se kuva. Pročitajte i šta još možete lepo da zamrznete od povrća, uz recepte za pripremu.

BONUS VIDEO: