Tokom letnjih dana, kada paradajz sazreva u punoj snazi i mami mirisima s tezgi na pijaci, pravi je trenutak da ga uvrstimo u jelovnik svakog dana. Međutim, mnogi prave iste greške koje ovu kraljevsku letnju namirnicu pretvaraju u bezukusnu, brašnjavu i brzo pokvarenu voćku.

Stručnjaci upozoravaju da većina nas ne zna kako se paradajz pravilno čuva i koristi. Ako želite da zadrži sočnost, bogat ukus i miris, izbegnite sledeće najčešće greške:

1. Ne držite paradajz u frižideru – osim u jednom slučaju

Paradajz je voće koje ne voli hladnoću. Kada ga stavite u frižider, njegova tekstura se menja – postaje brašnjav, a gubi karakterističan miris. Niska temperatura usporava proizvodnju aromatičnih jedinjenja, što znači da paradajz postaje bezukusan. Ipak, ako je prezreo i ne možete odmah da ga upotrebite, privremeno čuvanje u frižideru je dozvoljeno – ali ne duže od dva dana.

Prema rečima profesora Grahama Simora, stručnjaka za biotehnologiju biljaka sa Univerziteta u Notingemu, savršena temperatura za čuvanje zrelog paradajza je oko 20°C. Na toj temperaturi paradajz može da traje i do 10 dana, ako ga držite van direktnog sunca, na radnoj površini ili polici.

2. Ne izlažite ga direktnom suncu

Mnogi ga ostave na prozoru verujući da će tako brže sazreti. Istina je da se pod jakim suncem paradajz brže kvari, puca i gubi vlagu. Najbolje je da ga držite u senci, na sobnoj temperaturi.

paradajz 1.jpg
Foto: Shutterstock

3. Ne stavljajte ga pored banana i jabuka

Ove voćke oslobađaju etilen, gas koji ubrzava sazrevanje – i kvarenje. Ako paradajz još nije sasvim zreo, ovo može biti korisno. Ali ako jeste – rezultat će biti kaša umesto čvrstih kriški za salatu.

4. Ne zatvarajte ga u kese ili plastične posude

Paradajz mora da diše. Najbolje ga je čuvati u širokoj činiji, bez pokrivanja, sa peteljkom okrenutom nadole – tako sporije gubi vlagu.

5. Ne bacajte prezreli paradajz – iskoristite ga

paradajz 2.jpg
Foto: Shutterstock

Ako je omekšao, ne znači da je za bacanje. Iskoristite ga za pripremu domaćeg sosa, paradajz čorbe, ili zamrznite za zimu. Ukus će ostati intenzivan i kad dođu hladni dani.

6. Kupujte domaći, sezonski paradajz

Uvezeni paradajz često izgleda savršeno, ali ima slabiji ukus jer je biran za dug transport, a ne za sočnost. Paradajz sa pijace ili iz bašte ima više ukusa, mirisa i nutrijenata.

7. Ne ostavljajte paradajz da dugo stoji iseckan

Ako želite da izvučete maksimalan ukus, isečeni paradajz posolite i ostavite da odstoji desetak minuta. Tako se oslobađaju prirodni sokovi i dobija se bogatiji, zreliji ukus. Ali nemojte da ga ostavite da dugo stoji. Pročitajte i zašto se preporučuje sok od paradajza.

BONUS VIDEO:

00:21
Lepeza patlidžan Izvor: Instagram/cooking__diaries_