Približava se vreme božićnih i novogodišnjih praznika kada ćete sigurno provoditi više vremena u kuhinji praveći slatke medenjake ili kuvano vino, pa bi bilo poželjno izdoviji jedan dan i potpuno se posvetiti čišćenju kuhinje i eliminisati sav dotrajali kuhinjski pribor koji može biti štetan po vaše i zdravlje vaše porodice.

1. Plastične posude za hranu koje su promenile boju

Ako ste primetili da su plastične posudice u kojima, između ostalog, najčešće servirate deci užinu, promenile boju, odnosno da imaju mrlje koje ne odlaze pranjem, to znači da je njihov životni vek prošao i da je kranje vreme da ih bacite. 

2. Napuklo ili okrenjeno posuđe

Ovakvo posuđe može biti nesigurno za upotrebu jer se na okrznuti deo možete poseći dok perete posuđe ili se napuknuta ručka na šoljici može potpuno otkinuti dok je koristite. Zato, bacite takvo posuđe i koristite ono neoštećeno.

PROČITAJTE JOŠ: Izbacite hemiju: 8 prirodnih sredstava za čišćenje u kuhinji

3. Komadiće aluminijske folije

Čuvate male komadiće aluminijske folije misleći da će vam koristiti za nešto? Verujte, nikada neće biti dovoljno veliki komad za bilo što, pa ih slobodno bacite. 

4. Zarđale tepsije za mafine

U takvim zarđalim tepsijama u kojima se stvorila rđa mafini se neće se lepo ispeći već će poprimiti ustajali i ukus po izgorelog, a nećete moći i lepo da ih izvadite iz modle.. 

5. Stare čepove od plute za vino

Sačuvajte čep koji ima posebno značenje za vas (na primer s vašeg venčanja). U suprotnom, mislite li da ćete zaista sve te silne čepove od plute ponovno koristiti? Zaista vam samo nepotrebno zatrpavaju kuhinjse fioke.

PROČITAJTE JOŠ: Brzinsko detaljno čišćenje: 16 jednostavnih koraka do blistave kuhinje

6. Pocrnele varjače, oklagije i ostalo dotrajalo drveno posuđe

O čemu god se radilo, da li o ostacima zagorelog ili o buđi, vreme je da ih bacite u kantu za đubre i uložite novac u nov i čist drveni kuhinjski pribor. 

7. Sve čemu je istekao rok trajanja

U svakoj kuhinji skriva se nešto čemu je istekao rok trajanja. Pregledajte frižider, zamrzivač, police i fioke i izbacite ove nepoželjne "stanare" koji mogu biti uzročnici sitnih mušica i ostalih buba kojima definitivno nije meseto u kuhinji.

Izvor: Zadovoljna