Kad počnete da mesite kolač ili tortu, toliko toga može da pođe naopako - od merenja sastojaka do temperature rerne ili samog sečenja pred filovanje.

Ipak, jedna od najčešćih grešaka koja može da upropasti svaki slatkiš je mešanje šećera sa  puterom ili margarinom. Ako ovu smesu dodajete u testo za pečenje, njena ključna uloga u ovom procesu je da doda lakoću smesi i da se ona "podigne" pod visokom temperaturom. Sladak ukus i masnoća osete se tek kad se slatkiš jede, ali ako je kora ostala gnjecama, nikakav ukus neće moći da popravi ovaj efekat. 

Da bi testo moglo da naraste, neophodno je da se šećer i puter dobro umute. Isto važi i ako ovu mešavinu spremate za krem za tortu - mora da bude tako penasto umućena da se kristali šećera uopšte ne osete.

Da biste znali da li ste sve uradili kako treba, nije dovoljno samo da pratite vreme mućenja. U principu, trebalo bi da  bude dovoljno oko pet minuta rada mikserom, ali jedini način da budete sigurni je da mešavinu razmažete između dva prsta. Tako ćete najlakše osetiti da li je još ostalo čvrstih kristala i mutite sve dok ne budete sigurni da ih nema. 

Takođe, redovno skidajte spatulom smesu sa zidova činije, jer se i tu može zadržati nerastvoren šećer.

Izvor: Lepa&Srećna