Priprema jela od mlevenog mesa čini se potpuno jednostavnim. Međutim, ako želite da od mlevenog mesa dobijete najbolji ukus i vizuleni izgled, potrebno je da u njega dodate sodu bikarbonu.
Ukoliko je dodate mesu, ono će ostati meko, a istovremeno će prilikom kuvanja dobiti lepu boju i neće pustiti puno vode.Iskusni kuvari tvrde da je dovoljno da prstohvat sode bikarbone rastvorite u malo vode, a zatim to umešate u sirovu mleveno meso i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta (ali ne više od 45 minuta) pre kuvanja.
Na taj način meso će imati lepu boju, a takođe će izostati gumasti ukus koji ponekad može da nastane nakon dugog kuvanja.
Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode.
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka