O zamrzavanju mesa ste sigurno čuli mnogo toga, od toga da je to strašno po zdravlje do toga da vam se ništa neće dogoditi. Mi smo za vas pripremili jedan kratak vodič za zamrzavanje mesa sa kojim razbijamo vaše sumnje.

Mnogi stručnjaci ukazuju da zamrzavanje mesa nije štetno po zdravlje ljudi samo ukoliko se vodi računa o tome da li je sveže stavljeno u zamrzivač ili ne. Pored toga veoma je važno da znate da meso možete ponovo zamrzavati kada ga već odmrznete, ali ono gubi na teksturi, mirisu i naravno ukusu. Posebno je važno da znate da ne se ne preporučuje da meso izvadite iz zamrzivača, da ga držite u frižideru dan-dva i ponovo ga vratite. 

U nastavku sledi kratak vodič koji smo izdvojili za vas.

Kupovina mesa

Prilikom kupovine mesa vodite računa o roku trajanja, roku pakovanja (klanja) i o tome da li je sveže ili je stajalo već nekoliko dana. Ukoliko kupujete na merenje sigurno vam mesar neće reći koliko je staro meso, ali možete sami proveriti.

Kako proveriti da li je meso sveže?

Sve zavisi od toga koje meso kupujete, ali najjednostavniji način za proveru jeste miris. Ukoliko vam miriše na obično meso, bez onog ustajalog šmeka, znači da je reč o ispravnom mesu. Teletina bi u principu trebalo da bude svetlije boje (ne bela), slično kao i živinsko meso. Govedina bi trebalo da bude srednje crvene boje, ali ne previše tamna. Svinjsko bi trebalo da ima svetloroze nijansu. Ukoliko primetite da meso ima sivkaste tonove odmah ga zaobiđite.

Kako zamrzavati meso?

Meso možete zamrzavati samo pod jednim uslovom, a to je da ga podelite. Dakle, veoma je važno da meso ne zamrzavate u velikoj količini i komadu, već da ga lepo izdelite u posebne posude/kese i onda zamrznete.

 Izvor: Lepa&Srećna